Inlägg

Inlägg som runeman har skrivit i forumet
Av runeman
Skrivet av ZecretW:

Jag har ett GTX970 (Gigabyte windforce) som ligger efter en uppgradering nu i jul.
Bor utanför Kristianstad.
De verkar ligga runt 750:- om man kollar marknaden.

Det låter fint och är precis den trakt jag önskar mig
Skickar PM.

Edit: affär med 970 är avklarad, tackar!
så är det alltså ett kort för 1440p jag fortfarande är på jakt efter, 1070/2060 eller liknande.

Av runeman

Två grafikkort, gtx 970/1060/1070/2060 eller liknande

Jag är på jakt efter två grafikkort:
ett i klass med gtx 970 för 1080p
ett lite vassare för 1440p, typ 2060 eller liknande.

Jag möts helst upp i Skåne för affär mellan fyra ögon.
Kort som finns på Österlen med omnejd prioriteras!
Skicka PM eller skriv i tråden vad ni har och vilket pris ni tänkt er!

Läs hela annonsen här

Av runeman
Skrivet av Widstige:

Tror ej jag har skapat några applösenord. Har skaffat tvåstegsverifiering på alla viktiga inloggningar jag kan komma på och bytt alla lösenord. Har spärrat mitt bankkort, gjort en ny mail och lagt till den till alla mina konton istället för den som blivit kapad. Gått igenom min inkorg så gott jag kan. Vet ej vad som skulle hända om dom hittar ett mail med personnummer eller något.

Två saker som alla borde göra är att spärra tjänster som skatteverkets möjlighet att ändra din adress (för att sedan beställa varor eller nya kort i ditt namn), samt möjligheten att beställa varor mot faktura via klarna med bara ditt personnummer.

https://www.cyberinfo.se/arkiv/tre-enkla-satt-att-forsvara-be...

Som flera andra sagt, ta en sak i taget och lugn i båten, det är inte säkert att du blir utsatt för något. Med alla de förslag du har fått här blir du förmodligen en av de bäst säkrade medborgarna i landet

Tips: sök i din inkorg efter ditt personnummer, både 10 och 12 siffror!

Av runeman
Skrivet av Widstige:

Det står bara automatisk synkronisering, medans det på alla andra står misslyckad inloggning. När jag sedan trycker på den för att se mer info så står det:

Protokoll: Imap
Typ: lyckad synkronisering
Plats: storbrittanien

Sen är det typ ett litet utropstecken bredvid och när an klickar på den så står det, när du ansluter ditt Microsoft konto till en app eller tjänst som hanterar e-post, måste den logga in i ditt namn. Du kan förvänta dig att se denna automatiska synkroniseringsaktivitet i regelbundna tidsintervall framöver.

Hur ska jag tolka det? Har iaf bytt lösen nu och inte hänt något sen dess

Hej!
Det ser inte bättre ut än att dina email har läckt.
Imap verkar inte stödja multifaktor autentisering, och är påslaget som standard av Microsoft. Imap är alltså ett protokoll för epost och verkar ha använts för att kopiera (synkronisera) dina mail till en klient som anslöt till microsoft från storbritannien (men det kan ha gjorts via vpn, botnet eller TOR så det riktiga ursprunget till attacken kan vara svårt att avgöra)
Den som har gjort detta har nu alltså sannolikt en kopia av dina mail.
Du bör gå igenom din epost och se vilken skada som kan tänkas komma av detta, tex myndighetspost, mail som innehåller känslig data typ lösenord, persondata, privata bilder med mera.
I din sits skulle jag kontakta Microsoft och be dem verifiera detta, och sedan göra en polisanmälan om dataintrång. Du kan i värsta fall utsättas för bedrägeri eller andra brott som en följd.

https://www.lawline.se/answers/polisanmalan-avseende-dataintr...

https://www.helpnetsecurity.com/2019/03/20/imap-based-passwor...

Edit: för att synkronisera med imap behöver man applösenordet. Du bör ändra detta om det inte redan gjorts automatiskt. Tyvärr verkar det inte gå att stänga av imap på microsoft-konton.
https://docs.microsoft.com/sv-se/azure/active-directory/user-...

Mycket tråkigt för dig, jag känner med dig!

Av runeman
Skrivet av Widstige:

Har gjorts massor med misslyckade inloggningar i olika länder. Nu blir jag orolig :/ vad fan gör man. Verkar som att det skett en misslyckad inloggning i minuten så långt bak jag orkar skrolla. Är det någon bot som försöker logga in?

1. Sätt ett nytt lösenord som är säkert - en sekvens av ord på svenska är bra. Typ "klaffa hundar lyktstolpe buffel", nåt du kan memorera men som är hysteriskt svårt att brute force gissa. Googla xkcd password complexity för en rolig och informativ förklaring.
2. Kolla med haveibeenpwned.com om ditt gamla lösenord har läckt, alternativt kolla med samma sida om din mailadress förekommer i läckor.
3. Om ja, och du återanvänt samma lösenord på flera sidor, byt genast lösenord på dessa också, och kolla att ingen har tagit över nåt konto = satt ny mailadress för din användare

För att göra livet enklare och säkrare, använd unika lösenord överallt och använd en password manager som keepass eller 1password.

Lycka till!

Av runeman
Skrivet av bONzO^:

Sitter också i tankar om en häll med fläkt. Blev det em sådan för er sen? Har du skaffat dig npgrs erfarenheter ?
Köpte ni Thermex fläkten? Funkar den enligt önskemål?
Hur bra funkar plasmafiltret?

Mvh

Ursäkta lång svarstid!
Vi köpte hällen i fråga och det är blandade erfarenheter. Hällen är väldigt beroende av vilka kastruller och pannor en använder. Räkna med att byta ut mycket till varianter avsedda för induktionshäll om ni inte redan har en.
Nersugfläkten fungerar bra för låga kastruller och stekpannor, men orkar inte suga ner ångan från större (högre) kastruller. Fettdroppar hamnar någorlunda precist i en behållare nere i en kista, och vi har inte märkt något annat än att filtret (plasmex) gör sitt jobb bra. Den vi köpte är relativt tyst, stör inte samtal vid spisen när den går på max.
Alla grunkor tar dock upp ett helt 800mm skåp utom en smal hylla längst ned. Det handlar om två trummor, fläktmotor och i botten plasmexfiltret som vi fick ta hål i botten av skåpet för att få plats med.
En nyare variant av plasmex finns som får plats under köksön, den kostade dock flera tusen kronor mer än varianten vi köpte. Coolt, men om jag hade varit gjord av pengar hade jag hellre satt en tunn thermex takmonterad fläkt (den vi tittade på bygger bara 5-10cm ner från taket). Den kostade nog bortåt 50kkr som jag hellre lägger på annat

Av runeman

Jag köper dem gärna, 1700kr för båda, kan hämta i malmö i mellandagarna.

Av runeman

Tack för hjälpen! Vi kanske sätter upp en taknära diskret fläkt senare om vi märker att det blir stekos i rummet med downdraft fläkten.
Det lutar åt thermex och deras plasmex filter med lång livstid och hög grad av fettrensning.

Skickades från m.sweclockers.com

Av runeman

Bäst induktionshäll med inbyggd fläkt?

Vi letar induktionshäll och har landat i att vi vill ha en med inbyggd fläkt som suger ner oset i mitten. Det finns ett antal på marknaden, och prissättningen gör oss förvirrade, till synes likadana modeller skiljer tiotusentals kronor i pris. Vet någon råd i djungeln?
Till exempel Thermex Hood in Hob kan vi köpa på rea för 10400kr nedsatt från 15000kr, och kolfilter till går på typ 600kr. Eico Nikola Tesla har en modell på rea för ca 12000kr, som har kostat 29000kr. Recensioner visar sig svåra att hitta.

En relaterad fråga också, vet någon om ett forum för vitvaror med kunniga människor (som Sweclockers är för datorer alltså)?
Tack!

Av runeman
Skrivet av Chris_Kadaver:

@runeman: Det finns ingen trial längre. Du kan köra utan licens hur länge du vill men med vattenstämpel nere i hörnet. Jag kör så på två av mina äldre laptops utan problem. Körde så på min mainburk också tills moderkortet dog. Köpte ett annat begagnat då som tidigare hade en licens redan. Men tvivlar på om jag någonsin hade köpt en licens annars.

Nämen, se där. Då tvivlar jag på att hon kommer tycka det är viktigt att lägga pengar på, med tanke på det önskade priset. Tack för tipset!

Skickades från m.sweclockers.com

Av runeman
Skrivet av giplet:

Operativsystem saknas.

Tack för påpekandet. Lägger in Windows 10 med Microsofts installer så får hon köpa licens när trial har gått ut.

Skickades från m.sweclockers.com

Av runeman
Skrivet av Chris_Kadaver:

@runeman: jag har nu uppdaterat mitt förslag. Komponentkoll påpekar att man ska dubbelkolla att moderkortet (oavsett modell) har uppdaterat bios för ryzens 2000-serie när man köper a320 chipset. Men ja det ska funka förutsett att det finns de utgångar för bild som ni behöver. Moderkortet jag länkade ser ut att ha en dvi och en vga ut enligt asrocks hemsida.

Härligt, tack för hjälpen vi kontaktar återförsäljaren innan köp då. Jag presenterar alternativen för min vän
Ni är guld värda

Skickades från m.sweclockers.com

Av runeman
Skrivet av Chris_Kadaver:

Tack! Hjärnsläpp. Tänkte att det var vega 8 där med eller vad kretsen nu heter.

Uppskattar ansgrängningen ändå! Kan samma moderkort köra en ryzen med igpu? Hon får nog klara sig med mekanisk systemdisk vid den här rätt aggressiva prisbilden

Skickades från m.sweclockers.com

Av runeman
Skrivet av Anders9110:

Närmaste man kommer med den budget för en acceptabel dator för 200 kr extra så får du 16GB RAM istället för 8GB RAM så det kan vara värt det.
https://komponentkoll.se/bild/UYyHq.png

Tusen tack, det verkar lovande!

Skickades från m.sweclockers.com

Av runeman
Skrivet av giplet:

Du lär behöva gå på begagnatmarknaden och köpa en lite äldre komplett dator med spelgrafikkort.

Hon köper hellre nytt långsammare än begagnat snabbare, annars ett bra förslag. Tack!

Skickades från m.sweclockers.com

Av runeman

Väldigt enkel dator max 3000kr till minecraft, sims och lagra foton

Min väninna söker en stationär dator som helst inte ska kosta mer än 3000kr, där barnen kan spela minecraft och the sims, och där hon kan lagra foton. 1Tb räcker, den behöver inte vara snygg.
Jag kan bygga ihop delarna, och skärm, tangentbord och mus finns redan. Tacksam för hjälp!

Av runeman
Skrivet av thexps:

Kan du hämta ikväll?

Skickades från m.sweclockers.com

Tyvärr, är själv med barnen på landet. Kan imorgon på dagen/eftermiddagen.

Av runeman

Asus H110M-A
Intel Celeron G3930
500kr avhämtning!

Av runeman

@Kvarnis: Tack, men det är hela paketet jag är ute efter, och antalet kärnor.

Av runeman

Köpes mITX Moderkort + CPU + RAM billigt

Jag söker väl fungerande moderkort, processor och minne till ett enklare projekt. Formfaktor ska vara mITX. Priset ska hålla sig under eller omkring ca 1000kr om det inte är nåt helt exceptionellt ni har på lager. Krav på CPU: 4 eller fler kärnor, snabbare i spel än AMD A10 6700 (så den inte gör datorn jag lagar sämre än den var).
Jag vill kunna funktionstesta delarna innan köp. Kan komma till er i hela södra skåne (från Lund-trakten bort till Simrishamnstrakten).

Läs hela annonsen här