Inlägg

Inlägg som SSB har skrivit i forumet
Av SSB

15% efter 6 mån på mitt första jobb. (Systemvetare)

Av SSB

Resetta bios. Det är lite olika från mobo till mobo, men ibland ställer man om en "jumper", ibland tar man bort batteriet, ibland finns det en resetknapp.

Kolla manualen om du har den kvar, eller om du kan bistå med ditt moderkorts modellbeteckning.

Av SSB

Jag säger som i den gamla roliga reklamen: "Det är dina bär, du får göra vad du vill med dina bär".

Alltså, det är kontakter för fläktar. Har du en fläkt du vill koppla in, oavsett vad det är du tänkt fläkten skall kyla, så kan du koppla den till sys_fan1, sys_fan2 eller pwr kontakterna.

Får du slut på dom så kan du, om fläkten har en sådan kontakt, koppa in fläkten mot en 4-pinnars från nätagget. Alla vägar leder till Rom

Man kan väl säga att med sys_fan-kontakterna på mobot ges du ofast (om jag fattat rätt) möjlighet att styra fläkthastigheten, men om du kopplar in den på nätagget så går fläkten med full fart hela tiden. (Någon får gärna rätta mig om jag har fel).

Läs moderkortsmanualen så lär du dig en hel del som är nyttigt. Sen är det egentligen bara att tuta och köra.

Av SSB

Vid närmare eftertanke kommer nog distanserna med chassiet.

sys_fan1 och sys_fan2 kan du koppla in chassifläktarna till. Ditt grafikkort har kanske (beror på kortet) en kontakt som skall gå från nätagget. Men det ser du.

Dina ddr2 minnen skall du bara ploppa ner i sina minnes-slottar, inga kontakter där inte.

Av SSB

Till moderkortet fick du med en bunt gängade "skruvar", distanser, som du fäster i chassiet. Sen lägger du alltså moderkortet på dessa distanser och skruvar fast

Hoppas du förstår.

Annars skvalpar ju moderkortet omkring löst därinne i lådan och då blir det lite trist när man ställer den upp he he.

Av SSB

60+, 60+, 50+, 50+ i idle låter helt vansinnigt högt

Vad har du för load-temps?

Jag har funderat lite och det är väl ungefär dom här sakerna jag kommer att tänka på.

1. För mycket kylpasta...men enligt din beskrivning låter det inte troligt.

2. För lite kylpasta...var det ett väldigt litet korn?

3. Har du monterat fläkten åt rätt håll? Det är en insugsfläkt som skall dra in sval luft. Sitter den vänd mot någonting som genererar varmluft? Eller är den "bak och fram" så att den försöker dra ut varmluft från flänsen till chassiet?

4. Lyfte du av och på flänsen mycket under monteringen? Då kan det tydligen bli luftbubblor i pastan som hämmar kylningen. (Själv var det ett jäkla strul så min fläns åkte nog på och av ett halvt dussin gånger innan den fastnade helt).

5. Plattan på kylflänsen är konkav/konvex utöver det vanliga. Långskott men kanske värt att kolla och i så fall reklamera.

PS. Mina temps ligger fortfarande på 67,67,63,63 vid load så kylpastan verkar inte ha "mognat" eller vad sjutton det kan kallas. Får se om jag orkar montera isär skiten.

Eftersom jag kör 4 minnesstickor sitter insugsfläkten riktad mot 8800GT't, och svalare luft kan man ju få...även om GPU omgivning just nu är 38c.

Ett annat, kanske större problem är att jag fått dra upp fläkten en bit eftersom det sitter en kylfläns på moderkortet där, vilket gör att fläkten inte kyler de nedersta lagren på kylflänsen.

Blir de nedersta lagren på kylflänsen varmare än de övre? Har inte kollat hur heatpipsen egentligen är dragna. Skulle kunna prova att ta ut 2 minnesstickor och sätta fläkten på den sidan istället och se om det blir en markant skillnad...

Av SSB

Bara som en ny infallsvinkel...har du koll på gpu-temp, gpu-minnestemps? Så det inte är där det spökar.

Kör själv 169.25 och har inga problem öht, förvisso inte med ett Ultra, men ändå. (Kör Vista 64 och ett 8800GT).

Av SSB

Hur stod det i moderkortsmanualen att du skulle göra?

Av SSB

På mitt P35-DS3R kör jag 2 x OCZ Nvidia (PC2-6400) http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=343039

Dvs 8gb.

Edit: Som sagts ovan bör du ju kunna köra vilka 2gb stickor som helst x4 som följer moderkortets spec. Dvs 677/800/10066 osv, för att nå 8gb.

Av SSB

I manualen till ditt moderkort brukar det också stå hur du skall göra. Kan vara värt att ta en titt på också så att det inte skiter sig

Av SSB

Har du kollat att du får någon annan fläkt att fungera mot samma kontakt på mobot?

Om inte så är det fel på mobot låter det som. Annars är det fel på cpu-fläkten. Kanske har du garanti kvar?

Av SSB

Ja, jag tog bort sidplåten för att kolla om det blev någon skillnad.

61, 61, 57, 56 istället för 67,67,62,62. Så viss skillnad är det, men det är väl ändå en 10 grader mer än jag borde ha tycker jag. Blir ju gråtfärdig när man ser folk som kör 3,5GHz med lägre temps i load.

Nåväl, jag får som sagt testa med att applicera om kylpastan som sagt och lite längre fram kanske skaffa ett rymligare chassi. Nu sitter ju nätagget 1 cm från kyltornet.

Tack för lyckönskningarna!

Av SSB

Mjo, det brukar ju stå "ett riskorn" men tänkte att dom som tillverkat kylpastan borde ha gjort rätt så utförliga tester så jag följde deras instruktioner.

Sen är det lite olika vart man kollar tycker jag. Enligt Intel skulle det bli som en "pancake", enligt Scyhte skulle man täcka hela sockeln, enligt Arcticsilver skulle den här strängen också skapa en "oval pancake". "Do NOT spread the line out yourself" påpekar dom också.(http://www.arcticsilver.com/pdf/appinstruct/as5/ins_as5_intel...) sid 4.

Nu lutar det väl ändå åt att jag tar bort kylaren och lägger på ett riskorn och sprider ut över hela processorn enligt kreditkortsmetoden. För nåt fel är det ju uppenbarligen. Drygt bara att det är så trångt att jag måste ta bort alla minnesmoduler, nätagget, 4-pinnarsokntakten och en del av bakstycket för att komma åt pinsen...ugh. Det är så mycket smidigare att jobba med bios

Edit: mobot är ett GA-P35-DS3R så du kanske känner igen hur tight det blir.

Av SSB

Japp, det är en G0 så den borde vara bättre.

(Family: 6, Ext. Family: 6, Model: F, Ext.Model: F, Stepping: B, Revision: G0)

Fläkten som sitter på kylaren snurrar på i sina maxade 1200 rpm och övriga fläktar i burken snurrar....har ett NZXT-chassi med en 120mm fram och en 120mm bak.

Kylpastan är "Arctic Silver 5" som applicerades enligt anvisning. Det vill säga en sträng tvärs över coresen, ungefär 80% av processorns bredd. Trippekollade att strängen verkligen löper lodrätt i förhållande till utfasningarna.

Kylaren är jag ganska säker på att den sitter fast eftersom det var sånt himla strul med den. Den ville inte sitta fast ordentligt först och ploppade ur sina fästen. Det tog säkert en timmes meckande att få dit den. Men är det något som strular så är det helt säkert att den inte ligger an som den borde. Men argh, jag vill verkligen inte mecka med den igen. Trångt, vasst och otympligt he he.

Kylaren sitter som sagt med push-pins så det är inte så mycket att välja på gällande skruvningen, det är ju "på" eller "av" där. Kanske skall kolla om tempen sjunker om jag lite lätt trycker ner kylaren mot processorn.

Av SSB

Hämtade Everest Ultimate Edition 4.20 nu och då blev det inte alls kul.

Kör Prime95 v25.3
SpeedFan visar just nu 52,52,48,48.
Everest visar samtidigt: CPU: 52, och sedan per kärna: 67,67,62,62.

Det verkar riktigt varmt för att köra 2.4GHz med en stor kylklump på

Vad är egentligen tempen med stock-kylaren? Så högt som det är nu verkar det som att det knappt borde vara någon skillnad alls.

Av SSB

För mig visar speedfan följande:
Temp1: 40c
Temp2: 53c
Temp3: -2c
Temp: 1C
Core 0: 53c
Core 1: 53c
Core 2: 48c
Core 4: 48c

Så jag misstänker att Temp1 är chassitemp, temp2 är en cpu temp, temp3 vette sjutton och temp utan siffra är också skum. Sist är kärnorna på quaden.

Kör version 4.33, ingen aning om den är ny eller gammal...

Av SSB

Tack för tipset!

Nu går Prime95...konstigt nog går de första två kärnorna varmare än de andra två. I och för sig har testet bara rullat någon minut vid det här laget men 42,43,36,36 är ändå mer än jag trott att det skulle vara.

Men jag ju läst andras temps och 5 graders skillnad är inte någon större skillnad från normen egentligen.

Kan påpeka att det var ett jäkla bök att få fast kylaren på P35-DS3R mobot i alla fall. Är helt sårig på händerna, ha ha. Pinnarna ville inte ploppa i ordentligt så det blev några vändor. Det gick lättare efter jag "värmt upp" pinnarna genom att torrköra dom lite upp och ner.

Sen ligger kylaren på nordbryggan och tog lite av fläktens plats...uppåt satt agget, till vänster satt minnesbankarna, till höger är chassit så då blev det bara en sak att välja på kvar.

Ursäkta utsvävningen, sitter och småyrar efter en lång dag med byggande...nu skall jag sova! Temps nu: 40,39,37,34. Den får stå till i morgon bitti.

Edit: Doh, är 24.14...måste leta efter den i inlägget ovan. Tack!

Edit 2: Nu har jag laddat ner 25.3 och nu händer det grejer! Tempen stack direkt iväg till 52,52,47,47. Istället för en liten pil upp i SpeedFan blev det en fackla, ha ha.
Nu har den gått ett tag och har bara ökat med 1 grad på alla kärnor, verkar rätt stabilt. Frågan är om det här är bra eller dåliga temps för en oklockad?

/SSB

Av SSB

Vad är normal temp på Q6600 med stock-kylare?

God afton!

Nu har jag nyss fått ihop den julklapp jag köpte mig själv

Eftersom jag satte på en Scythe Ninja Plus Rev B (http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=320978) direkt så har jag ingen aning om vad normaltempen egentligen är. Men någon här vet alldeles säkert.

Enligt SpeedFan v4.33 idlar den på 30,30,27,28 och nu efter 15 minuter med Orthos (Small FFT's - Stress CPU) ligger tempen stadigt på 48,48,35,35. Edit, nu vid inläggets slut 5 minuter senare är tempen exakt samma...

För att få en bild av klockningspotentialen vill jag alltså veta hur jag ligger till jämfört med stock-kylaren. Prollen går på standardklock just nu.

Är SpeedFan "fel" program att kolla tempen med pekas jag väldigt gärna i rätt rikting. Jag har hämtat det mesta i stickyn (Everest, Prime95, SiSoft osv.) men har inte koll på vad som är vedertagen SweC-standard

Av SSB

Edit: Skumt, jag "backade" i installationen och valde disk 0 med mobo cd'n i, och tryckte på "Nästa". Då började den installera windowsfiler och efter en stund bad den mig stoppa i Installationsskivan (Vista 64) igen.

Problem solved men väldigt förvirrande.

-----------------
Passar på att fråga här eftersom alla i tråden sitter på P35-DS3R kort...

När jag försöker installera Vista 64 så klagar installationsprogrammet på att det inte finns någon HDD-kontroller för hårddisken och därför kan inte OS installeras.

Jag ser diskarna i rutan där man skall välja vilken disk jag vill installera på, men när jag trycker "Disk 0" så blir det alltså fel. Det finns ingen drivrutin på Vista skivan och inte heller på den medföljande skivan till mobot.

Det är 2 x 500gb samsung hdd's som syns i bios och allt...som sagt var något problem med kontrollern

Någon som vet vad som är fel?
-----------------

Av SSB
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jonazz
Luften i ditt rum står inte still. Värme stiger det vet du väl? Luften står inte direkt still i ett rum ändå.

Visst är det så att luften inte står helt still, men luftflödet över mina händer just nu motsvarar inte direkt en 120mm fläkt om man säger så