Inlägg

Inlägg som Freezer7Pro har skrivit i forumet
Av Freezer7Pro

Köp några 6,3mm:s pluggar från t.ex Elfa.

Av Freezer7Pro

Xonar-kortet alla gånger. Även om det är lite dyrare, så har det bättre speccar, är mer än en aning modernare, och är framför allt inte tillverkat av Creative.

Av Freezer7Pro

FM-sändare?

Du behöver en förstärkare med line-in eller digitalingång för att koppla högtalarna till datorn. Det finns inte så många andra sätt.

Av Freezer7Pro
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Rizzt
Hmm, tål att testas med att el-kontakterna, hade ingen aning att det spelade så stor roll på växelström.

Det spelar ingen roll om man enbart har ljudgrejer och annat med transformator i nätdelen. Men när en dator och/eller skärm kommer in i bilden, så blir det en massa roliga jordavkopplingar överallt. Man får ju 115V i datorchassit om man inte har jordade stickkontakter.

Av Freezer7Pro
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KnasErik
Kanske lite off topic men hur ska man gå till väga om man vill testa sitt ljudkort och ta reda på hur bra/dåligt det är?

Enklast är att köra Rightmark Audio Analyzer, men det testar både DAC:en och ADC:n, dvs. hur bra kortet kan spela in ljud. Och ingen kedja är ju starkare än den svagaste länken.

Av Freezer7Pro
Citat:

Ursprungligen inskrivet av dacharls
Freezer menar att detta stämmer även vid jordade kontaketer? För jag har samma problem fast alla min jack/kontakter är jordade?

Risken är ju mindre eftersom det blir kortare jordkedjor, men med alla fina switcade nätagg så kan det fortfarande hända.

Märk väl att om inget händer med ljudet när du pillar på t.ex datorchassit så är det störningar som plockas upp i kablarna, och inte jordfel.

Av Freezer7Pro

Om din TV har linjeljud ut så är det ju bara att koppla till TV:n. Hur bra D/A-omvandlaren i TV:n är är ju en annan sak...

Av Freezer7Pro

Du har jordfel. Prova att vända på alla elkontakter.

Av Freezer7Pro
Av Freezer7Pro

Blir det stereo i högtalarna? Det är antagligen någon inställning i receivern som bråkar.

Av Freezer7Pro
Citat:

Ursprungligen inskrivet av bran
Och det där bevisar på intet sätt det du säger om att alla ljudkort och försteg låter likadant, så länge de uppfyller din gräns på brusnivå.

"Secondly, Bob had never before had a chance to listen critically to a "world-class" amplifier like the one we chose as our reference, and ended up admitting that there were things about its sound that he preferred to his own amp. He might, he averred, "do some things differently in future designs." "

Sluta förvränga mina argument.

Vad Bob antagligen sade där var att han skulle göra sina modifieringar annorlunda i framtiden. Det står ju inte direkt tydligt skrivet, men med tanke på att det är guldöronen i Stereophile som publicerar artikeln, samt vad herr Carver står för, så betvivlar jag starkt att han syftar på att ändra designen i sina produktionsförstärkare.

Vad den där artikeln bevisar är att Carvers trehundradollarsförstärkare hade mer än tillräkligt hög prestanda för att kopiera ljudet den många gånger dyrare audiofilförstärkaren. Som dessutom var rörbaserad, vilket betyder att den har mycket dynamisk och 'egen' distortion. Märk väl att jag postade det där åt Zax89 och hans förstärkarkommentar, och inte åt dig eller ljudkortsdebatten.

Av Freezer7Pro
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Zax89
Jag tycker inte man ska sträva efter en referens. Hur bra än signalen må vara är det du som njuter av musiken inte några livlösa papper.

Men om man väl har mycket bra objektiv prestanda så kan man utan någon större svårighet efterlikna sämre presterande (och dyrare) 'audiofilförstärkare'. Det har Bob Carver bevisat.

Av Freezer7Pro
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Zax89
distortion beskriver inte hur bra ljudet är...

Jag tror att den understa förstärkaren ger ett verkligare ljud.

pm7003 prisklass 5500 0.0001% THD.

pm15s2 prisklass 16000 0.05% THD.

Okej, varför tror du det?

Av Freezer7Pro
Citat:

Ursprungligen inskrivet av bran
Min åsikt är att det är jävligt oseriöst att du uttalar dig tvärsäkert om kort du aldrig hört, och att du vidare påstår att det inte är några hörbara skillnader mellan olika DACar och OPAMPs.

På samma sätt antar jag att du påstår att alla försteg som finns på marknaden låter likadant, sålänge de har en SNR på >96?

Jag behöver inget data att backa upp något med, jag har inte påstått att det ena kortet låter bättre än det andra. Har tom påpekat att jag inte kan svara på det, då jag inte jämfört. Men däremot så har både recensenter och folk som har båda korten sagt att dom tycker STX är bättre.

Du har å andra sidan inte heller så mycket data att komma med, utöver SNR siffror. Och har jag påstått att de siffrorna är fel?

Elektronik som mäter bra låter likadant. Det har bevisats gång på gång på gång igen. När du har passerat en viss gräns så hör inte ens de mest tränade öronen någon skillnad.

Nej, alla förförstärkare låter inte likadant så länge de har 96dB SNR. Det säger inte så mycket. Men alla förförstärkare med relativt hög ingångsimpedans, låg utgångsimpedans, en bit över 100dB SNR, under t.ex 0.05% THD och +/-0.05dB från 10 till 25kHz låter likadant så länge de jämförs med samma nivå, +/-0.1dB.

De flesta som jämför ljudgrejer skiter i att matcha nivåerna tillräkligt noggrant, och det krävs inte en stor förändring för att man ska höra skillnad. Och hur man tolkar den skillnaden bestämmer oftast vilken del som är bättre.

Du påstår att det är en tydlig hörbar skillnad mellan olika välpresterande ljudkort. Så är det inte, och det är väldigt enkelt att bevisa bara man lägger lite tid på det.

Av Freezer7Pro
Citat:

Ursprungligen inskrivet av bran
Det är ju väldigt intressant att folk som har både D2X och STX solklart tycker STX är bättre, trots att de inte använder hörlursförstärkaren.

Men du, som inte har något av korten och inte lyssnat på dom, vet givetvis att det inte ens är nån skillnad på det ännu enklare DX som STX...

Ja, de tycker så. Kan de bevisa det i ett ABX-test? Ganska säkert nej. Den väldigt kompletta information som finns att finna om korten säger det; de presterar båda många gånger bättre än en CD, och de flesta kan inte identifiera skillnaden mellan en sådan och en 24/96-FLAC-fil.

Du är den som inte har några data att backa upp din åsikt med här. Kom med ett rätt genomfört ABX-test mellan dem, så kommer jag att ta dina argument mycket mer seriöst.

Av Freezer7Pro
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Oneone
KÖp inget creative iaf, jag har kört dem några år nu men e så besviken på deras drivrutiner. Kör windows7 och drivrutinerna är nästan 1 år gamla OCH BETA ... Suck. De får datorn att hänga sig lite random också. Nästa ljudkortsköp blir INTE Creative iaf. Så trött på dem.

Det är i alla fall något vi alla kan hålla med om.

Av Freezer7Pro
Citat:

Ursprungligen inskrivet av bran
Antar att alla som uppgraderat från mobo-ljud och hör en förbättring också bara placebo. Du har ju ett SNR på 97dB på ett vanligt Realtek chip, hör ingen skillnad på CDs.

Det är som vanligt med dig och dina inlägg, bara för att du har ett par gamla högtalare och stärkare samt ett ljudkort i den billigare klassen, är allt som är högre specat, dyrare eller nyare placebo, och man hör ingen skillnad.

Man skulle inte höra någon skillnad mellan ett ALC889A och t.ex ett Xonar DX, om Realtek-chippet skulle vara korrekt implementerat. Problemet är att vartenda moderkortsljudchip på marknaden är hopmonterat med för få och billiga kondingar, samt på tok för nära störiga databanor. Brusnivån på de flesta moderkort är närmare 60dB än de 108 som står i ljudchippets datablad, och frekvensresponsen är åt fan så länge man inte har onaturligt hög ingångsimpedans på det man driver.

Av Freezer7Pro
Citat:

Ursprungligen inskrivet av bran
Okej, om du nu inte hör nån skillnad - fine. Men försök inte pracka på andra det.

Och jag antar att alla de tusentals som bytt/byter sina OPAMPs gör det för att dom inte har nått bättre för sig, och att alla dessa personers förändringar av ljudet är placebo.

Du har inte ens hört båda korten och jämfört dom ordentligt (eller?), ändå kommer du med massa påståenden om att man inte hör skillnad på dem.

Om man skulle jämföra prestandan på dessa kort, sida vid sida med en CD som källa så skulle skillnaden knappt vara synlig ens på oscilloskop.

Och ja, skillnaden som de flesta hör efter att ha bytt OPAMP:ar är placebo. Så länge de inte har två kort, så kan ju inte ens de jämföra före och efter. Även om de hade två, så tror jag inte att de skulle gå med på att ABX-testa dem.

Av Freezer7Pro
Citat:

Ursprungligen inskrivet av bran
Jag påstår ingenting (till skillnad från dig), då jag inte jämfört korten, annat än att det ÄR skillnad mellan hur korten är uppbyggda. Och att OPAMPs och DACar har en hörbar inverkan på ljudet, utöver brusnivån.

De har en inverkan på signalen, om man säger så. Saken är bara den att de har en så liten inverkan på den att det inte spelar någon roll för örat. Den mest hörbara skillnaden är brusnivån, men även den är inget man märker så länge man inte sitter med örat mot diskanten dagen lång.

Båda korten har i princip perfekt frekvensrespons, många gånger mindre distorsion än någon förstärkare du kopplar till dem, och så vidare. Även om det är 'olika' slags distorsion på olika OPAMP:ar, så ligger den distorsionen på sådär en -105dB, och äts nästan garanterat upp av förstärkarens egenbrus.

Av Freezer7Pro
Citat:

Ursprungligen inskrivet av bran
Så du påstår att det enda som skiljer mellan korten är distorsionsnivån?

Mer eller mindre. Vad påstår du att det är för skillnad?