Inlägg

Inlägg som weawer har skrivit i forumet
Av weawer
Skrivet av Svensktiger:

För oss "normala" människor så kan man ju tycka att dylika prylar är vansinne.
Men tänker man till lite så är det ju inget mer än bling för dom som har för mycket pengar.
Lite som vad RGB fläktar är för en löneslav så blir extremt dyra kablar för en mångmiljonär.
Man har ett par miljoner att spendera på sin hobby, så vad gör det om man spenderar 300k på kablage?
Alternativet är att skaffa en till bil, eller kanske en nyare modell av fru.

Kort sagt, marknaden finns och såklart kommer det då en produkt.
Hur vansinnig det än kan tyckas så finns det ett litet men tydligt hål att fylla.
Lite som mekaniska armbandsur 2023.

Kul för Audioquest att dom kan överleva på sina produkter.
Och får jag plocka fram spåkulan så ser jag ännu dyrare kablar i framtiden med diverse exotiska material som flexas.
Kablar med personlig leverans och installation m.h.a. diverse skumma verkktyg, kablarna måste ju såklart orienteras efter leylinjer!.

Nu är det väl ingen som seriöst hävdar att rgb fläktarna avger små mikrospecfält för att elektronerna i processorn flöda snabbare och du därav kan få mer beräkningskraft. Hade folk sagt "jag gillar stora och dyra amps för att det ser coolt ut och jag har ändå pengar att spendera" så hade nog ingen ens höjt ögonbrynen. Jag tror att det som iaf delvis får folk (ink jag) irriterade är blandningen av snobberi och vetenskapsförnekelse som pågår. Det luktar antivaxx direkt när man hör kommentaren "du har inte nog dyrt gear eller tränade öron för att höra skillnad, nej det spelar ingen roll att du inte kan mäta skillnaden eftersom det är med öronen man lyssnar"

Samma sak gäller retro gear eller div andra saker som mekaniska ur. Ingen bryr sig om att nån gillar feelingen eller soundet av en rör förstärkare eller att dra på en lp skiva. Men att de sedan kommer och hävdar att de är nån sorts pinnacle av ljud och att plebsen inte är duktiga nog att höra det dom hör är det som får folk att börja argumentera emot.

Av weawer
Skrivet av pjäxa:

Det stämmer, men samma sak gäller där ändå, man har inte konstaterat skillnad på det man mätt i det testet med den utrustningen osv, det betyder inte att det under alla omständigheter inte kan finnas skillnader,
jag är INTE emot vetenskaplig metod, men det är skillnad på vad man kan mäta mot vad man bör mäta och vad man faktiskt kan dra för slutsatser om ett testresultat.
Jag och många andra har helt givit upp detta område då jag ändå ser det som meningslöst, de parametrar som objektivisterna anser vara tillräckliga/relevanta ger inte subjektivisterna den upplevelse de söker.
Säg att du lagat den objektivt godaste maten till mig, då spelar det ändå ingen roll om jag sen ändå inte gillar den även om du sen anser att det är fel på mig.

ditt exempel är flawed.... ett bättre vore att säga du får 2 av samma rätt på 2 tallrikar i samma form den ena är dock guldfärgad och därav är rätten 3000% dyrare. Den på den guldfägade tallriken är ju därav uppenbarligen bättre och smakar därför subjektivt bättre. Det spelar ingen roll att det är bevisat att båda rätterna smakar exakt lika dant för "det betyder inte att det under alla omständigheter inte kan finnas skillnader"

Skrivet av pjäxa:

Jag sa ju inte att strömrenare skulle leda till en förbättring, bara att en krets kan påverkas,
påverkan kan vara både förbättring och försämring.
Min personliga erfarenhet är att ljudsystem likt PC byggen kan bete sig väldigt olikt varandra då det är interaktion mellan olika komponenter och i olika miljöer.

Om detta alls stämmer så borde det finnas bevis. Nån borde ha uppmätt dessa skillnader som visar på att det faktiskt är skillnad med dyrare kablar eller "insert x audiophile gear here". Istället finns det bara mätningar och blindtest som påvisa att det är mer eller mindre noll skillnad. Jag undrar varför.

Av weawer
Skrivet av pjäxa:

jag vet inte om jag ska ta dig på allvar, menar du att du inte tror att en krets som skapar ljud genom att ta elen från vägguttaget och omvandla det till en analog ljudsignal påverkas av elen som kommer från vägguttaget och eventuella störningar kablaget det är anslutet med plockar upp?
Jag vet inte vad jag ska säga, är du genuint intresserad kan du själv ta reda på svaret.

Jag länkade ju dig ett test där dom hade mätt ett exempel som hade blivit recenserad av audiofiler (fått fantastiska recensioner) som gjorde exakt noll skillnad.

Nej "smutsig el" gör ingen skillnad på iaf dagens DAC'ar och AMP's... Vad tror du att de direkt tar väggelen och skickar ut den på ljudkabeln?

Här har du en till länk från asr där det beskrivs lite bättre.
https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/im...

TLDR Snubben ger sig fan på att producera så skräpig ström som möjligt, långt värre än om du skulle stoppa kontakten i vilket eluttag som helst. Mätte resultatet och bytte till en ren strömkälla noll skillnad. Så om du inte har skräpprodukter med dåligt designade strömomvandlare spelar det ungefär exakt noll roll hur "skitig" din ström är sålänge du åker på så överspänning men då är det överspänningsskydd du ska ha inte en "strömtvätt".

Jag är genuint intresserad och jag letar reda på riktiga tester när jag jagar fakta om diverse prylar. Återigen det är från allt jag läst ormolja och om du har andra mätningar eller bevis som inte enbart inkluderar "jag har lyssnat på dem" så får du gärna dela med dig.

Av weawer
Skrivet av pjäxa:

vad har jag hävdat?
"omvandling av ström från eluttag till ljudsignaler och att det är många saker som kan gå fel eller påverka på vägen" är detta inte sant?
Har jag nämnt "strömrenare och frysta koppar kablar"?

"Så du tror inte att strömförsörjningen på utrustning som oftast omvandlar elen från vägguttaget till en analog ljudsignal kan påverka signalen?"

Svaret är nej om du inte kan bevisa annorlunda.

Av weawer
Skrivet av pjäxa:

Nu tror jag ju homeopati är på en helt annan nivå av bullshit men rent hypotetiskt om nån skulle få en konsekvent positiv (placebo) effekt av det så funkar det ju faktiskt ändå, men av en helt annan anledning än det påstådda.
Många verkar ha en väldigt förenklad bild av hur ljudöverföring sker och missar att det i slutänden är omvandling av ström från eluttag till ljudsignaler och att det är många saker som kan gå fel eller påverka på vägen, sen huruvida de är värda att lägga pengar att förbättra är ju själva frågan.

Visa mig nån som har mätt hörbar skillnad antingen efter dac förstärkare eller via högtalare före och efter man kopplat på en "strömrenare". Du hävdar massa saker men kommer med väldigt få faktiska bevis.

Hitills har strömrenare och frysta koppar kablar varit exakt som homeopati det har antingen bevisats ej fungerande eller inte mätts.

Av weawer
Skrivet av pjäxa:

Men du missar fortfarande det grundläggande att vissa inte delar din uppfattning om vad som är viktigt.
Vad tjänar man på att utföra blindtester i den grupp som inte upplever att det påstått objektivt bättre eller åtminstone likvärdiga inte ger dem samma subjektiva upplevelse? Ifall de har andra testmetoder som ger dem den subjektiva upplevelse de söker är det fel utifrån deras mål?

Om det viktiga inom musik är att spendera ofantliga mängder pengar på att få en bättre upplevelse via placebo så kan jag rekommendera att helt enkelt betala mig ett par tusen varje gång man vill ha bättre upplevelse. Jag kan tillome sätta en klisterlapp på förstärkaren som förhöjer din upplevelse för 500kr extra per lapp. Det fina med den metoden är att du inte får massa extra utrustning som tar plats eller behöver skickas hem. En snabb swish och en postit är det enda som behövs.

Av weawer
Skrivet av pjäxa:

Så du tror inte att strömförsörjningen på utrustning som oftast omvandlar elen från vägguttaget till en analog ljudsignal kan påverka signalen?
Är all ström "ren", påverkas ens hushållsel av inkopplade andra produkter eller av industrier?
Kan kablar bete sig som antenner och ta upp störningar?
Utan att blanda in audiofila crazytweaks så ser du nog de möjliga problemen.
Är det värt att lägga pengar på det? Det är väl det som är frågan i alla hobbies?

Nej? Varför skulle jag tro det när det finns 0 bevis för att det gör det. Alla personer som jag sett mätt output från högtalare eller annan ljudutrustning och jämfört med utan får samma resultat.

Ett exempel på en som är väl reviewad av såkallade ljudexperte
https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/au...

Elkablar kan plocka upp störningar men det spelar ingen roll. Hur "ren" strömmen är spelar heller ingen roll iaf om du bor nånstans där du inte åker på diverse andra strömrelaterade proble som en "surge protector" hjälper mot självt.

Av weawer
Skrivet av pjäxa:

Hur vet du hur de har testat sina saker innan köp, och hur mycket de spenderat?

I dont, Men vissa jag diskuterat med och en eller 2 som jag känner har enligt utsago har spenderat upp mot 10k sek för att få "felfri" ström till sina ljud prylar. Fanns nån artikel om en snubbe som installerat en egen elstolpe för sin ljudutrustning. Där hade man nog också kunnat spara en hel del pengar då jag är rätt övertygad om att det inte gjorde någon större skillnad. https://thevinylfactory.com/news/japanese-audiophiles-persona...

Av weawer
Skrivet av pjäxa:

Så audiofiler ska bekosta tester som skall bevisa att de är lurade?
Varför skall de göra det? Hade de velat testa på det viset, vilket vissa faktiskt vill så hade det ju gjort det?
Om man redan från början har bestämt ett testresultat, är inte det bias?

Dom hade kunnat spara en herrans massa tusenlappar på att blindtesta saker först.

Av weawer
Skrivet av pjäxa:

Den här diskussionen har ju pågått rätt länge och tror inte att jag kan tillföra något som lär ändra din redan bildade åsikt om det.

jag lovar att jag tror dig och andra såfort någon kommer med något mer betydande än subjektiva upplevelser och händelser utan data. Jag tror inte heller på att folk någonsin har blivit botade av homeopatiska läkemedel. Det finns en herrans massa folk som hävda att det har hänt men konstigt nog så kommer varje studie fram till exakt samma sak "det finns inga bevis för att detta fungerar".

Av weawer
Skrivet av Pepsin:

Det stämmer ju i teorin, men man måste först och främst skilja på vad som är faktiskt ljud och vad som är "data". Spelar du upp en FLAC-fil är det dataöverföring, inte "ljud". Vid överföring av data finns kontrollsummor och felkorrigering som garanterar att filer inte förändras när de överförs. Annars skulle folk ha jätteproblem med korrupta filer när man kopierar data från en NAS t.ex. Även på stora företag med kritisk data köper IT-folket vanliga billiga nätverkskablar som metervara för att det räcker.

Sen har ju faktiskt de som utvecklat olika ljudformat och tekniker för strömning tänkt på detta med jitter och tapp. Strömmar man innehållet sker buffring, man "hör" inte en vissa etta eller nolla i exakt samma ögonblick som den kommer över nätverkskabeln utan man ligger hela tiden minst flera ms efter. Det kan ske en massa jitter, men så länge man inte kör slut på hela bufferten innan den skickas vidare till DAC:en är det inget som påverkar ljudet på något sätt. Codecen har koll på att varje bit i bufferten spelar i rätt ordning.

Det är skillnad på en "dum" DAC som bara konverterar digitala pulser till analogt ljud rakt av så fort det kommer in. Där kan man kanske rent teoretiskt märka skillnad. Kan dock tänka mig att även DACs har någon form av buffring för att förhindra detta.

rätt enkelt att kolla egentligen. Ta 2 ljudkällor och mät output på förstärkaren. Rätt övertygad om att anledningen till att jag inte sett folk posta dessa mätningar överallt för att försvara sitt nya inköp är att det inte finns några skillnader att mäta.

Av weawer
Skrivet av Ozzed:

Det behövs kanske ingen vetenskaplig utrustning kom jag på. Utan bara en blindstudie för att kolla om folk faktiskt upplever en förbättring eller om allt är placebo. Med samma logik skulle man kunna sälja en SSD som påstås ge bättre sexliv eller vad som helst.

Det jag menar är fel är när produkten egentligen inte gör någon skillnad men folk tror det för att företaget säger att den gör det. Det är väl rätt naturligt att påståenden i sig kan skapa förväntningar och även i viss mån riktiga subjektivt upplevda skillnader, men det behöver finnas något som faktiskt verifierar att det också stämmer.

borde ju kunna finnas en business för diverse advokater om inte annat så man kan böja stämma skiten ur bolag för falsk marknadsföring. Iaf om dessa är baserade i usa.

Av weawer

Faktum är att de som inte kan eller inte vill publicera mätningar på sina kablar och eller burkar tenderar att göra det av en viss anledning. Därav kan man med enkelhet dissa även de knasigaste tweaksen som monster, supra etc gör när de försäker kränga hdmi kablar för 20k metern.

Av weawer
Skrivet av pjäxa:

I just detta fall har jag ingen aning om det påverkar ljudet på något sätt, och även om det skulle göra det lär det inte vara prisvärt för fem öre MEN som någon som varit inblandad i HiFi och även personligen träffat tillverkare av det som klassas som "dyrkabel" så har jag lärt mig att inte dissa ens de knasigaste "tweaksen", många gånger är de nåt på spåren men de har inte lyckats isolera varför något påverkar på ett visst sätt, så istället för korrekta tekniska beskrivningar blir det marknadsföringsbullshit istället.

Sen huruvida det är prisvärt är som vanligt en personlig åsikt, men min erfarenhet av de audiofilkonsumenter jag träffade var sällan att de köpte för att de var dyrt, tvärtom, de var kritiska och tog mycket längre på sig tid att testa något än gemene man, däremot kunde där lägga mer pengar (än gemene man) på något de tyckte gav för dem en tillräcklig förbättring, precis som vilken datorentusiast också skulle göra och säkerligen också möts av samma reaktion från "svensson".

Vad det gäller just testning av ljud så missar nog många att vi lyssnar med öronen som är människans "känsligaste" sinne men det öronen tar emot tolkas sen av hjärnan som också processar allt annat samtidigt, det gör det mycket svårare att lista ut vad och varför saker upplevs olika.
Vem ska betala för tester som ska bevisa att audiofiler blir lurade, och varför?

problemet är ju att blindtest och mätinstrument är sett som något smutsigt inom hifi kretsar. "man lyssnar med öronen inte med instrument" är något jag hört många gånger där folk påstår att deras nya strömkabel fö 18k låter bättre och brukar direkt uppföljas med att dom har nog med erfarenhet så de kan höra skillnaden och därav inte behöver göra något blindtest eller mätningar.

Vi vet exakt varför saker låter olika trots att det inte kan uppmätas några skillnader inom gränserna för mänsklig hörsel, det kallas bias samt placebo. Detta är något som studerats väl i många olika sammanhang. Inget nytt och inget konstigt, oavsett vad hifi tomtarna försöker sälja det som så är det inget magiskt i människans hörsel, faktum är att vår hörsel egentligen är rätt värdelös om man jämför med andra djur för att inte tala om vad man kan mäta med tillome gårdagens teknik....

Av weawer
Skrivet av ztenlund:

Open source är väl bra?

beror på hur open source lösenorden är

Av weawer
Skrivet av ztenlund:

CopyPass, alltså?

openpass

Av weawer
Skrivet av jnsson:

De hade ju MFA, vilket är multi factor authentication vilket är en from av 2FA

Ah missade det. Dom ha helt enkelt bara skitit i att implementera det på ett vettigt sätt.

Skrivet av evil penguin:

Kontot använde ju dock en 2FA/MFA-lösning?
Vet inte om de uttryckligen sagt vad som hände i det avseendet (kanske i någon av de tidigare artiklarna?), men det antyds väl åtminstone att det handlade om "MFA-utmattning" med tanke på vad de pratar om att de gjort för att förbättra läget...

Verkar lite som så. Helt otroligt att man inte krävt cert eller fysiska 2fa metoder för att få tillgång till kryptonycklar

Av weawer

vafalls är detta? Har lastpass inte hört talas om 2FA? Här kan vi prata om att man tappat allt förtroende för dem direkt. Ett hack är väl en sak men att det var pga att de saknade basic säkerhetslösningar och rutiner är skamligt.

Av weawer
Skrivet av Gambit_2K:

Gör det de då, de får backlash i alla nyhetsartiklar och av alla reviewers. Har bett om ursäkt och säger att de ska göra bättre framöver. Men känns inte som marknads och engineering avdelningarna inte pratar med varandra alls.

Misstänker att 80% av de som köper korten och processorerna inte kikar på youtube reviewers. Dom kanske på sin höjd googlar fram en graf.

Av weawer
Skrivet av Gambit_2K:

Ja fast AMD har historiskt gjort bättre ifrån sig. Vet inte varför man måste "göra som alla andra".

Man behöver inte men problemet är väl att det fungerar bättre