Inlägg

Inlägg som Lord E har skrivit i forumet
Av Lord E
Skrivet av Moonrift:

Helt rätt. Riktad övervakning av specifika mål efter beslut av domstol har jag inget emot. Jag tycker inte att det konceptuellt skiljer sig från gammal hederlig buggning.

Däremot tycker jag att just det här förslaget är väldigt dåligt eftersom:

1. Det är omöjligt att genomföra om man inte bygger in pålitliga, unikt adresserbara bakvägar i datorer. Alternativet är att göra det lagligt för SÄPOs hackare att aktivt göra inbrott i datorer, vilket kanske kan funka men jag anar att det inte blir tillräckligt pålitligt.
2. Om man inför bakvägar måste man ha dem i alla datorer, långt innan brotssmisstanke finns. Börjar likna massövervakning (jämför med att alla hem skulle vara buggade, men man lovar att inte ha avlyssningen igång...) och öppnar för...
3. Ändamålsglidning. Och risken blir betydligt större än för gammal hederlig buggning om det går att åstadkomma med några knapptryck.
4. Lycka till med att få in sagda bakvägar i Linux och liknande. Med andra ord kan man lätt bli immun om man så önskar => verkningslöst verktyg.

Med det sagt anser jag att nyttan inte uppväger risker och kostnader, varför just den här idén är dålig.

Av Lord E
Skrivet av Flostyle:

Om det är något som är förlegat så är det att år 2014 sitta och skriva in sudo-kommandon i en terminal. Notera att detta bara är ett exempel på användarvänlighetsproblem i Linux. Samtidigt så är det såna här saker som gör Linux speciellt och uppskattat av en del entusiaster. De tycker att det är kul att mecka lite i OS:et, skriva kommandon, ha stor frihet att anpassa o.s.v. Men påståendet att det är ett OS som passar alla människor finns det ingen som helst verklighetsförankring i.

Precis - jag tycker personligen att "skriva in sudo-kommandon i en terminal" är ett betydligt bättre sätt att underhålla mitt system än någon lösning Windows givit mig, och vim är den mest användarvänliga texteditor jag haft nöjet att använda. "Förlegat" och "användarvänligt" är väldigt subjektiva termer.

Skrivet av Crazy Ferret:

3) Tid är en begränsad råvara. När man skaffat jobb, familj, gymkort/hundkurser/whatever ... ja då är (fri-)tid, om inte en bristvara så åtminstone så pass marginell i sin utsträckning att man inte vill slösa bort den med att hålla på med något som a) man inte är intresserad utav, eller b) är ett måste. Detta går hand i hand med punkt 1.

Som det heter, "Linux is only free if your time is worthless".

Skrivet av aliassund:

En viktig aspekt saknas i diskussionen. Det måste finnas ett ekonomiskt incitament för att olika aktörer ska vilja pusha Linux och det går stick i stäv mot hela idén med Linux.

Precis. De enda som har det idag - på desktop-fronten - är Canonical och Valve. Ubuntu verkar ju ha tappat fart och splittrats upp i en myriad avgreningar, men det ska bli intressant att se vad Valves inblandning i det hela leder till. Om inte annat är jag glad att de portat Source-motorn så jag kan spela Dota 2 på Linux. ^^

OnT:

"Slå igenom" vet jag inte riktigt, men det känns som att åtminstone många indie-utvecklare nuförtiden stöder Linux. Exempelvis är min subjektiva uppfattning att en majoritet av spelen som tas upp i Humble Bundles har Linux-stöd, och många indie-spel på Steam stöder det också. Det är helt klart en positiv trend, men jag tror det kommer dröja innan "AAA"-utvecklarna börjar ta Linux på allvar. Vilket faktiskt kan vara dåligt, rent ekonomiskt, för dem också - bara för att Windows dominerar på desktop-marknaden betyder inte det att Windows nödvändigtvis dominerar bland folk som är intresserade av spel.

Av Lord E

Tänkte bara fylla i lite med min uppfattning av landskapet.

Jag skulle säga att Debian-familjen (Debian, *buntu, Mint m.fl.) är lämpligast för nybörjare eftersom de oftast bara funkar. Många av gränssnitten som följer med liknar också Windows och mycket av systemunderhållet går att göra utan att tvingas in i terminalen, vilket gör tröskeln lägre. Dessutom kommer Raspberry Pi med Debian förinstallerat! ;D Utöver det har Debian-familjen överlägset bäst stöd av mjukvaruutvecklare - mjukvara som aktivt stöder Linux släpper i stort sett alltid färdigbyggda Debian-paket (*.deb) som är enkla att installera. Red Hat-familjen (RHEL, Fedora, CentOS - *.rpm-paket) har också utbrett stöd, andra distros får ofta finna sig i att bygga egna paket från källkoden.

Med det sagt kan jag också rekommendera att läsa Linux is NOT Windows som påpekar några fundamentala skillnader mellan Linux och Windows/Mac, även om den har några år på nacken nu och inte är helt beskrivande för distros som Ubuntu.

Om du känner att du trivs i Ubuntu (eller någon annan Linux-distro) och vill fortsätta använda det får du vara beredd på att du förmodligen kommer behöva använda terminalen förr eller senare. Att bemästra terminalen är inte något krav för "vanlig" användning av distros som Debian-familjen, men om man vill så ger det en helt annan nivå av kontroll över systemet än något GUI kan ge (än så länge, och förmodligen någonsin, se L!=W ovan). Om du vill prova på hur det är att sköta datorn genom terminalen kan jag rekommendera Arch Linux, mitt personliga favorit-OS, men det är uttryckligen inte tänkt att tilltala alla.

Av Lord E

Bland det första jag kom att tänka på var Portal 2 och dess föregångare, även om det i de spelen handlar mer om stäming än atmosfär i min mening. Storyn är inte omfattande men ändå ack så älskvärd. Håller också med om att Bioshock och Chrono Trigger har svårförglömlig story, och slutstriden i Ocarina of Time är kanske det mest atmosfäriska jag upplevt i ett spel. Har inte spelat Heavy Rain, STALKER och många andra spel som nämns här.

Värt att nämna är också Magicka som är bland det roligaste jag spelat, inte minst för att den engelska undertexten ackompanjeras av ett humbug-språk tydligt baserat på svenska! ^^

Av Lord E
Skrivet av zeleni:

Om du inte har et referens kort, kan du inte flasha den.
Kortet måste vara av ATI design och ha en bios switch för at kunna flashas.

Vad jag förstått är det inte nödvändigtvis omöjligt om kortet saknar switch, bara det att man inte har något reserv-BIOS ifall det går åt skogen. Så antagligen har vi båda rätt, vi får se när jag försökt mig på det själv.

Av Lord E
Skrivet av zeleni:

Non referens kort är inte flashas.

Ursäkta? Hängde inte riktigt med där...

Av Lord E
Skrivet av onedroid:

Säger inte att jag vet men jag tror att det är spärrat på något vis tyvärr, har haft möjligheten att pröva ett tag tillbaka men då lyckades jag ej. Men hör av dig om du lyckas, du blir säkert nöjd vilket fall!

Tack för varning och uppmuntran! Får väl uppdatera tråden när jag hunnit pussla ihop och meka lite.

Av Lord E
Skrivet av onedroid:

Grafikkortet du länkade till ( http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=622370#extra) är jag väldigt osäker till om du kan flasha med moddat 6970 bios.

Hurså? Jag frågade om det i den här tråden och det verkade på folket där som om det borde gå, men att man inte har något fallback-BIOS ifall det går åt skogen.

Aja, nu är det beställt iallafall, om det visar sig att det inte går får jag väl nöja mig med HD6950 i CF, inte fy skam det heller

Av Lord E
Skrivet av NightFred:

Du kommer att kunna klara dig bra på 8GB ram länge. Men är du orolig för detta så är detta ett alternativ till CPU-kylare.
http://www.inet.se/artikel/5321833/corsair-cooling-hydro-h60-...
eller
http://www.inet.se/artikel/6901310/antec-kuhler-h2o-620
Dom är i samma prestanda vs prisklass. Då kan du sätta till yterligare 8GB ram ifall du vill.
Vill du veta mer om effekten av clocknig med lägre latens så ta och titta till den delen av forumet. Är rätt dålig på det.

Kikade på recension av H70 tror jag det var och var inte så värst imponerad, kör nog på Noctua istället. Något sämre kylning av processorn kanske, men eftersom jag tänkt köra CF kan det vara bra med det extra luftflödet. Dessutom ska Noctuan tydligen vara ungefär lika högljudd som vattenkylningen.

Sökte lite på överklockning av minnen förut, provade nu med att söka på latens och kom fram till http://www.sweclockers.com/forum/3-ovrigt/980391-latens-pa-mi... och att det antagligen inte gör någon märkbar skillnad, så jag kör på minnena utan gigantiska kylflänsar.

Tack för hjälpen! Ska beställa nu!

Av Lord E
Skrivet av NightFred:

Trevligt med ett modulärt nätagregat. Och dessutom 80+ silver certifierat. Bra val.
Angående moderkort så kommer förlusten inte att vara så stor som du tror med 8x2 ixtället för 16x2. Det är inte dubbelt så långsamt.. Finns andra faktorer som påverkar mer än just det. Inget att stirra sig blind på om man inte är en prestanda räknare. Är det viktigt så är det bättre att ge sig på soket 1366 istället.
Det är inte minnena som gör det ( märket på dom ) eller att det är 1600MHz utan det är Latens 8-8-8-24 vs Latens 9-9-9-24 som spelar roll och just nu är det bara 100kr+ för dom med 8-8-8-24 vilket spelar mer roll. Se skilnaden -
http://www.inet.se/artikel/5315066/corsair-8gb-2x4096mb-1600m...
http://www.inet.se/artikel/5315067/corsair-8gb-2x4096mb-1600m...
Du kan vist ha dom minnena om du sätter dom i slot 2 och 4 istället för 1 och 3. Då skall det inte vara några problem förutom när du skall sätta i fler minnen.

Misstänkte väl att skillnaden mellan 2st x16 och x16 + x8 var av mindre betydelse. Processorerna på sockel 1366 var alldeles för dyra för min smak, så höga krav har jag inte Lägre latens på minnet låter däremot intressant, får läsa mer om det. Hur stor skillnad gör det, och hur stor skillnad blir det om man överklockar? (vet ingenting om att överklocka minnen, får läsa på i så fall )

EDIT: om jag i framtiden skulle behöva mer minne, hur funkar det i så fall att blanda VENGEANCE och andra minnen (t.ex. liknande dem jag har i kundvagnen) som får plats under processorkylaren?

Av Lord E
Skrivet av NightFred:

Packetet som du satt ihop ser bra ut. Inget att klaga på direkt. Grafikortsmäsigt så är det som singelkort GTX 570 att föredra och om du skulle köra på CF/SLi just nu, pris vs prestanda HD 6950 att föredra. Fär rätt nätdel se länken - http://www.sweclockers.com/recension/13610-amd-radeon-hd-6990... Och då är det http://www.inet.se/artikel/6900363/xfx-core-edition-750w ett bra alternativ vid ev okar CF/SLi fundering.
Noctau 9:an är super. Fungerar bra och är tyst. Var inte så svår att instalera som visa tycker. Följer med ett skruverktyg som man kan använda om man inte har egna skruvmejsar. Skall man klocka eller ha två grafikort så är det bättre att ta 12:an.
Skärmen vet jag inget om ( BenQ TFT 24'' G2420HDBE ) men skulle gått på en IPS panel vilket är bättre.

Tack för svaret! Kikade på recensionen och kom fram till att 700W kanske är lite väl tajt, så det får nog bli Corsair-agget jag länkade ovan.

Jag gör så att jag köper ett HD6950 till att börja med och försöker mig på att flasha, om det går bra kanske jag köper ett till, flashar och kör CF med HD6970!

Några frågor till:
- Moderkortet jag valt har en PCI-e x16 och en PCI-e x8. Påverkar det prestandan i CF? I så fall, finns det ens moderkort under 1500kr med 2st PCI-e x16?
- Av nyfikenhet, vad vinner man på att ha minnen som Corsairs VENGEANCE? Är det någon märkbar prestandaskillnad? Kommer nog ändå inte ha sådana eftersom Noctua 12:an enligt uppgift inte tillåter det, men det är ju kul att veta.

Så här ser inköpslistan ut nu:
http://www.inet.se/kundvagn/visa/538588/lordes-onskelista-v2

Kommer dock inte köpa just det grafikkortet utan http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=622370#extra på Komplett istället.

Av Lord E

Speldator 10-11k

Då var det äntligen dags att överge den 5 år gamla trotjänaren och bygga nytt. Budgeten är på c:a 10-11k, kan ev. ökas lite om det känns befogat. Datorn kommer främst användas till spel såsom Starcraft 2, Left 4 Dead 2, Dragon Age och så småningom Portal 2, Skyrim och Civilization V. Så det är kanske ingen speciell kategori som favoriseras. Jag vill gärna kunna maxa åtminstone Starcraft 2.

Det här funderar jag på just nu: http://www.inet.se/kundvagn/visa/538518/lordes-onskelista

Det jag funderar över är följande:

- Grafikkort
Jag har lagt in ett Radeon HD6950 mest som placeholder för att få ett ungefärligt hum om priset. Jag är osäker på om jag vill ha GTX570 eller HD6950 och låsa upp till HD6970, och eventuellt köra CF senare. Problemet är vad som är mest värt pengarna: HD6950->HD6970, GTX570, CF eller SLi?

- PSU
Räcker den PSU jag valt till kundvagnen ovan och utrymme för CF/SLi i framtiden om jag skulle vilja det, eller behöver jag mer kräm t.ex. http://www.inet.se/artikel/6900190/corsair-hx-750w-80- (ska enligt uppgift klara 900W) ?

Och några sekundära sidospår: någon här som har erfarenhet av Noctua NH-U9B SE2 och BenQ TFT 24'' G2420HDBE (nedan)? Rekommenderas eller inte? Hur är det med input-lag i den prisklassen?

Noctua NH-U9B SE2: http://www.inet.se/artikel/6308718/noctua-nh-u9b-se2
BenQ TFT 24'' G2420HDBE: http://www.inet.se/artikel/2203072/benq-tft-24-g2420hdbe

Av Lord E

Radeon HD6950 finns för knappt 2000: http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=622370#info och går att flasha om till HD6970 om man vågar, finns guider för det här på forumet. Har inte gjort det själv så jag vet inte om det är svårt eller inte men det bör inte vara något problem med det här forumet till hjälp

Av Lord E

Vågar inte uttala mig om grafikkort eftersom jag själv har frågor om det men 4GB minne är inte särskilt mycket nu för tiden, för ett par hundralappar extra får du 8GB: http://www.inet.se/artikel/5308675/corsair-8gb-2x4096mb-1600m.... Detsamma gäller för hårddisken, 1TB kostar bara någa ynka hundringar mer: http://www.inet.se/artikel/4303589/1tb-samsung-spinpoint-f3-h... . Värt att tänka på åtminstone Resten ser väl ganska vettigt ut för den budgeten antar jag. Ska du inte överklocka behöver du inte K:et på processorn och kan spara en slant där, men det ska inte vara särskilt svårt med de processorerna vad jag förstått.

Av Lord E

Så det BIOS-switchen gör är att man kan ha ett backup-BIOS? Det går alltså att flasha om t.ex. http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=622370#reviews till HD6970?

Av Lord E

Tänkte att jag kan låna tråden lite grann då jag också är i tankarna att uppgradera och har liknande specifikationer Jag satt för ett par nätter sen och kravlade runt på forumet, testcentret och Inet och satte ihop det här:

http://www.inet.se/kundvagn/visa/301450/lordes-onskelista

Min budget är omkring 10k, går att tänja lite på, exklusive lite lagring och SSD jag tror jag ska vänta en stund med. Datorn kommer främst användas till spel och surf. De spel jag spelar mest är SC2 och Left 4 Dead 2, och när uppgraderingen är genomförd kommer det nog bli en del Dragon Age och Civ 5 också.

De saker jag funderar mest på är:
- Jag ska nog försöka överklocka lite, lämpar sig moderkortet för det eller kommer jag behöva ett annat?
- Är det någon märkbar/mätbar skillnad mellan Corsairs VENGEANCE och deras andra minnen?
- Någon som har erfarenhet av XFXs nätagg? Bra/dåligt? Vet någon något bättre i samma prisklass med samma effekt?

Sen pratades det om att "göra ett 6950 till ett 6970", med det menas överklockning gissar jag? Hur mycket mer kan man få ut ur ett 6970 om man klockar det?

Av Lord E
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Lord E
Att flytta bilden i nVidias kontrollpanel hjälper inte

Ja, jag kör med VGA-kabel, men det jag menar är att bilden hamnar utanför skärmens projektionsvinkel... eller nåt sånt... det vill säga att den biten av bilden inte ritas upp överhuvudtaget. Tänk att man klipper bort några centimeter på höger sida, drar det som blir kvar till kanten och fyller tomrummet på vänster sida med svart. Det spelar ingen roll hur mycket man kalibrerar bildens position.

EDIT: Men det var ju fan... Jag var helt övertygad om att det inte skulle hjälpa att ändra i skärmens inställningar eftersom det inte fungerade i nVidias kontrollpanel... Men SJÄLVKLART skulle det fungera bara på jävelskap! Ännu ett fall av SBS antar jag... Vilket slöseri med lagringsutrymme (säkert flera kilobyte)! xD

(Klart, nVidias kontrollpanel arbetar väl med profiler osv (eller liknande) så det är ju faktiskt inte helt orimligt...)

Av Lord E
Citat:

Ursprungligen inskrivet av noobonur
Kanske för bra kort för spelen? Testa slå på V-Sync

Hm, VSync är väl för att se till att hela skärmen ritats upp innan nästa cykel påbörjas, så det borde väl inte påverka bildens position... Men ok, värt ett försök, går det att göra manuellt? Såna inställningar finns inte i så gamla spel...

Av Lord E

Bildfel i gamla spel

Jag har några gamla spel jag gillar att plocka fram då och då, bl.a. Diablo II och Jagged Alliance 2. Mitt problem är att bilden flyttas några centimeter åt höger och utanför skärmen i dessa spel. Att flytta bilden i nVidias kontrollpanel hjälper inte, inte heller att säga åt WinXP att köra i 640x480-upplösning eller Win98-läge. Någon annan som har samma problem? Någon som vet vad man kan göra åt det?

Mitt grafikkort är ASUS nVidia 7900GT med ForceWare-drivrutin från oktober nån gång.

Av Lord E

Underbart, tack för all hjälp!

Tyvärr verkar jag inte få grejerna sålda, så det blir ingen uppgradering än på ett tag Tack ändå! Har varit intressant och säkert lite lärorikt med den här diskussionen! Kommer säkert gå tillbaka till den här tråden i framtiden och läsa igenom det några fler gånger!