Inlägg

Inlägg som Zenheart har skrivit i forumet
Av Zenheart

H80 med GT fläktar - hög ljudnivå

Hej,

Har lite ljudproblem med min nybyggda burk och hoppas någon vänlig själ kan ge mig lite råd.

Byggde ihop datorn igår, TJ08-E, Asus Maximus V Gene, 2500k samt en H80 kylare. Efter att ha läst en del posts om att H80 fläktarna var högljudda så köpte jag även 2 st GT 1850rpm fläktar och använder dom istället för de fläktar som följde med till H80. Även frontfläkten är utbytt mot en Phobya 180mm silent.

Frontfläkten låter nästan ingenting, men GT fläktarna är en annan historia. Dom snurrar på max hela tiden, direkt från uppstart, och låter rätt ordentligt. I idle ligger jag runt 31 grader (4,3ghz) och i full load efter 20 min torture test runt 58 grader, så kylningen känns helt ok, men ska fläktarna verkligen snurra på i full speed även i idle?

H80 sitter kopplad till molex och till cpu fan, och GT fläktarna sitter kopplade till H80. Märker ingen som helst skillnad på fläktarna om jag ändrar mellan de tre olika lägena på H80. Har även testat att koppla GT fläktarna till chassi fan 2 och 3 på moderkortet, men inte heller då märker jag någon skillnad, dock kan jag ju då se i AI Suite II att fläktarna snurrar i 1800rpm, men hittar ingenstans där jag kan ändra hastigheten. I bios kan jag bara välja mellan ett par olika lägen (silent, normal osv) men inte heller där känns det som det blir någon skillnad.

Jag har som det kanske märks inte så bra koll, så skulle verkligen uppskatta lite hjälp. Skulle det hjälpa att köpa en fläktkontroller, eller finns det något annat jag kan göra? Är inte speciellt känslig för ljud, och är inte ute efter en helt ljudlös dator, men som sagt, redan från uppstart och i idle vrålar den på bra, jag hör inte ens när mitt GTX 680 går igång om jag spelar.

Tack på förhand!

Av Zenheart

Fläktar till TJ08-E + H80 bygge

Hej,

Har blivit dags att fixa ihop en ny burk och efter att ha kollat runt lite så har jag bestämt mig för att köra på ett TJ08-E chassi + H80 kylning. Har dock ett par frågor jag hoppas någon kan svara på.

Efter att ha läst runt lite på olika forum så verkar det som att många stör sig på AP fläktens ljudnivå. Är "Phobya G-Silent 18 black" en vettig ersättningsfläkt?

Samma sak med H80, många verkar rekommendera att byta medföljande fläktar mot GT eller Noctua, men vilken modell/rotationshastighet vill man ha på dom fläktarna? (Kommer köra en 2500k och överklocka lite lagom)

Duger den förapplicerade kylpastan på H80, eller ska man köpa något bättre?

Behöver jag någon form av extern fläktstyrning för ovanstående fläktar om jag vill kunna sänka varvtal osv, eller fixar man det via mb och bios? (Asus Maximus V Gene)

Tack på förhand!

Av Zenheart

Nu har jag yckats lokalisera "felet" för min del iaf

* Testade att stänga av alla onboard features i bios en och en.... ljudkort,
lan osv.

* Testade att överklocka och underklocka med olika värden. Trixade lite
med olika spänningar osv också.

* Uppdaterade moderkort med senaste drivarna för allt från asus.com

* Körde memtest86 - inga fel rapporterades men datorn rebootade som
vanligt nu och då. Som längst kunde jag köra i ca 20 min.

* Körde SuperPI, Orthos, Prime95, 3dmark06 - inga fel rapporterades
under körning, men fortsatt random reboots... som längst körde jag
Prime95 i 40 min innan reboot, hela 3dmark06, och SuperPI körde också
klart utan fel.

* Bytte plats på minnen, och testade minnen ett i taget på olika platser.

* Tog ut alla kort (ljudkort och tv-kort) utom grafikkortet.

* Ryckte alla kablar och satte tillbaka allting.

* Testade att boota från en annan hdd med en gamal windows installation.

Inget av ovanstående hjälpte så det började verkligen kännas mer och mer som om det var moderkort eller kanske nätagg. Då plötsligt sa det pang! och det börajde spruta rök ur datorn. Jag slog av strömmen direkt och vid det laget hade röken blåsts ut av fläktarna och jag kunde inte se var smällen kom från, men nätagget känndes mest logiskt och jag såg inga som helst konstigheter på själva moderkortet.

Testade att sätta på datorn igen och till min förvåning så bootade den upp utan problem.. rakt in i windows.. och sedan efter 5-10 min blev det random reboot igen. Har precis skruvat loss nätagget och det lukar verkligen apa, så det var garanterat det som "small", men varför funkar det då fortfarande att boota med det? Tycker det känns väldigt skumt.

Mitt nätagg är för övrigt ett sprillans nytt Seasonic M12 700w som inhandlades för 2000 pix samtidigt som jag köpte övriga komponenter. Tänkte att jag skulle satsa på ett quality nätagg just för att slippa denna typ av problem.. men jag fick väl ett måndagsexemplar antar jag.

Blir att ringa komplett imorgon och se hur jag ska gå vidare... resterande komponenter ser ju ut att fungera fint eftersom datorn bootade upp iaf, så man kan ju hoppas att ett nytt nätagg löser allting.

/Zen

Av Zenheart

Jag har oxå samma problem. P5W Deluxe och E6600. Datorn har fungerat felfritt i 1 månad, men sedan igår har den börjat reboota helt random. Ibland medan windows laddar, ibland efter 2 min, 10 min, 20 min osv... helt random och spelar ingen roll vad jag gör...spelar, kollar film, surfar...samma sak händer om jag bara låter datorn stå utan att göra någotning efter start av windows. Har även rebootat i bios ett par gånger.

Av Zenheart

Hjälp - Random reboots

Tjenare,

Har lite problem med "random" reboots av datorn och undrar om någon vänlig själ skulle kunna ge mig lite tips. Ska försöka få med så mycket information som möjligt så jag tar det hela från början. För ca en månade sedan köpte jag följande komponenter på komplett:

Asus P5W Deluxe
C2D E6600
Scythe Ninja
Corsair 6400 2x1024mb
Radeon X1950
Raptor 150gb 10k RPM
Segate 400gb SATA
Seasonic M12 700w
Antec P180B

Jag följde överklockningsguiden här på sweclocker och klockade till 3.2ghz (400fsb x 8) och körde därefter alla olika bench och testprogram som SuperPI, Orthos och alla andra som rekommenderades i guiden. Allt var stabilt, inga problem med några av testerna. Temp såg också ok ut:

Asus PC Probe II, idle:
CPU 27c
Moderkort 36c

Asus PC Probe II, 100% load i TAT:
CPU: 42c
Moderkort: 38c

Core Temp:
Core1: 42c
Core2: 41c

Core Temp, 100% load i TAT:
Core1: 62c
Core2: 59c

Intel TAT, idle:
Core1: 43c
Core2: 42c

Intel TAT, 100% load i TAT
Core1: 60c
Core2: 59c

Radeon x1950 ligger på 65c idle, och 83 när jag tabbar ut efter att ha spelat Fear i ett par timmar.
Nu till mitt problem...

Allting har fungerat helt perfekt i drygt en månads tid, sedan jag köpte datorn. Igår installerade jag Gothic 3 och satt och spelade ett par timmar utan problem, men när jag körde igång Gothic idag så dog datorn efter ca 1 timmas spelande, den startade om automatiskt och jag fick ett följande medelande "Overclocking or vcore failed, press F1 to enter bios".

Jag gick in i bios, ändrade till bios default settings och bootade windows, allt verkade fungera fint, men efter ca 20 minuter så bootade datorn om igen. Startade upp på nytt, körde virus scan, kollade temps, kollade loggar... ingenting konstigt...allt ser bra ut. Och såhär har det hållit på sedan i förmiddags... det fungerar fint att spela, surfa, se på film i ca 15-20 minuter, sedan bootar datorn om. Samma sak händer om jag bara låter datorn stå utan att göra någonting. Går jag in i bios direkt efter den bootat om så ligger CPU temp på 26c och Moderkorts temp på 39c. Som sagt så ändrade jag till bios default, så nu kör jag på 2.4ghz och temp är ett par grader lägre än den var tidigare. Nu har den dessutom bootaf om ett par gånger under uppstart av windows, eller direkt när jag kommer in i windows.

Är det någon som kan ge mig lite pointers om vad som kan vara fel, eller hur jag ska felsöka?

Tack på förhand,

/Zen

Av Zenheart

E6600 Antec P180B kylning

Hej,

Skulle vara väldigt tacksamm ifall någon skulle kunna ta sig tid och svara på min fråga nedan.

Jag har tänkt slänga ihop ett core 2 duo system och självklart är man ju sugen på att överklocka efter att ha läst hur klockvänlig processorn verkar vara. Jag har aldrig överklockat tidigare, men tack vare alla informativa inlägg och guider här på sweclockers och andra forum tror jag mig ha en rätt så bra överblick om hur jag ska gå tillväga.

Jag har beställt följande:

Antec P180B
Asus P5W DH Deluxe
Core 2 Duo E6600
Corsair TWIN2X 6400 DDR2, 2048MB CM2X1024A-6400 Dimm's
Scythe Ninja PLUS CPU-fläkt
Sapphire Radeon X1950XTX

Nätagg som kommer användas är ett Seasonic M12 600W och jag kommer också slänga in 2 st sata diskar, en sata brännare samt ett X-Fi ljudkort.

Nu till min fråga:

Jag har tänkt att klocka till runt 3ghz, klarar jag mig då på de tre medföljande fläktarna i Antec lådan (120mm front, 120mm back, 80mm top), samt scythe ninjan? Jag har läst att P5W moderkortet blir rätt varmt, så borde jag köpa ytterligare en 120mm chassifläkt eller någon form av passiv kylning till nord och sydbrygga?

Tack på förhand!

/Zenheart