Dator stänger av sig i 10 minuter innan den startar

Permalänk
Medlem

Dator stänger av sig i 10 minuter innan den startar

Hej igen. Jag postade ett problem med ihopbygget från komplett ett tag sedan (då datorn inte ville gå igång) och har fått ett nytt problem på halsen...

Lite relevant data om systemet först

Asus P5W DH Deluxe moderkort
Core2Extreme CPU 2,9ghz
2gb minne
Hiper Nätagg 580w
Asus EN7950GX2 (Nvidia series)
Antec låda med 3 fläktar
Zalman fläkt (kommer inte ihåg vilken modell, sitter på jobbet atm)

Problemet jag har är att datorn stänger av sig lite hipp som happ i ungefär 5-10 minuter (beroende på hur tur jag har) medans den startar upp. Det är inte BSOD (för det kan ske närsomhelst, även i BIOS). Det är precis som om man trycker på powerknappen. Dock ska sägas att när detta händer om jag vill göra ett nytt försök att få igång den måste jag antingen stänga av datorn i 5 sekunder via powerknappen bak på lådan tills lampan på moderkortet slutar lysa, eller så gör jag en luring o håller inne powerknappen på lådan i 5 sekunder (som normalt sett är "stäng av") för att sen klicka igång den därifrån. Det verkar nästan som om den går in i hibernation-mode, men inte kommer ut därifrån..

Om jag väl haft igång datorn ett litet tag verkar det dock inte vara några problem (för förr eller senare verkar det som om datorn ger upp och säger "okay då, var på det viset!" och släpper in mig i windows i en 5 minuter och efter det är det bara att tuta och köra.. Ett typiskt exempel:

- Startar datorn
- Datorn kommer förbi POST och börjar ladda windows (Windows loggan dyker upp)
- Datorn stänger av sig själv
- Stänger av strömmen därbak
- Sätter på strömmen därbak
- Trycker på powerknappen på lådan
- Datorn stänger av sig en sekund efteråt

Det sker även i BIOS helt slumpmässigt - Det kan dröja 1 minut, det kan dröja 5 sekunder, men den stänger av sig alldeles för ofta för att det ska vara roligt. Så lite observationer jag gjort är:

- CPU fläkten är kopplad direkt till moderkortet nu (inte genom Zalman speed controllern) och den verkar gå ner i varv för att sedan öka varvantalet i början av startup.

- Värmeproblem är det definitivt inte (CPU temp ligger på stadiga 33-35 grader och GPU'n på 50 (rapporterat från Windows direkt efter att ha kört Quake4 i 3 timmar)

- Överklockning spelar ingen roll (händer samma sak) - just nu är den inte överklockad alls för att minimera ev. andra problem.

Så med det i bakfickan så funderar jag vad som kan vara fel - hårdvarufel tror jag inte det är eftersom den fungerar fläckfritt om jag väl får igång den (oavsett belastning - jag spelade Quake4 med 97% minnesanvändning) och CPU belastningen har jag prövat också. Det lutar åt någonting jag missat antingen i BIOS eller så att moderkortet inte gillar vad som är kopplat till det, vilket innebär att antingen måste jag koppla färre saker eller fler saker, beroende på om moderkortet klagar på att det får för mycket eller för lite ström.

Teorier välkomna

Permalänk
Medlem

Fasen vad många verkar ha detta problem med sina C2D prollar och moderkort :/ Vet inte man vågar köpa en nu.

Här är en tråd om problem och fixar till P5W DH. Tråden verkar vara relaterad kring överklockning, men kanske något som kan hjälpa dig få klarhet.
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=110193

Visa signatur

MSI B650 Tomahawk, 7800X3D, RTX 3080, 32GB DDR5 6000MHz, MSI MPG A850G

Permalänk
Medlem

Reseta bios alltid värt att testa ----------> ska stå i moderkorts manualen hur man gör.

Permalänk
Medlem

Mmm.. jag har läst den tråden ett par gånger (hittade den också hehe) men ingenting där påminner om mitt bekymmer.

Jag ska dock pröva att trixa med att flasha bios och även nolla CMOS igen, återkommer med resultaten där...

En annan sak jag funderade på var om det var någon option i BIOS jag bör aktivera, men jag har tittat där och i manualen och ingenting jag hittar (notera: jag är relativt bios-noobig, har inte gjort det på ett par år) där hjälper. Jag har dock resettat BIOS ett antal gånger så det är det heller inte.

Samurai - angående dina reservationer så kan jag gott förstå det, personligen bryr jag mig naturligtvis men inte så mycket att jag orkar bli upprörd. Hade jag velat köra på någonting "säkert" hade jag nog köpt ett datorpaket istället, men jag ville ha the full experience så att säga Och man lär sig genom sina misstag så..

Permalänk
Medlem

Har nästan exakt samma problem som du.
Men min dator startar inte om utan den fortsätter rulla i
windows boot screen. Kom på lösningen för att komma in i windows
för 20 min sen. Bara jag stänger av datorn och drar ut sladden och väntar i
ca. 1 min så kommer jag in i windows nästa gång jag startar.

Processor: Intel® Core™2 CPU 6600 @ 2.40GHz
Processorkylare: Zalman CNP9500LED
Moderkort: ASUS P5W DH DELUXE
Minne: Crossair TWIN2X 2x 1GB DDR2 800MHz
Grafikkort: Sapphire Radeon X1900XTX 512MB
Hårddisk1: Westarn Digital Raptor X 150GB SATA150
Hårddisk2: Seagate Barracuda 7200.10 320GB SATA II
Nätaggregat: Antec Neo 550 ATX 2.2

Antar att det är någon inställning i BIOS som är fel vet inte bara vilken...

Permalänk
Medlem

Jag har också detta problem.
Men för mig så är det inte att det hänger sig under uppstart utan snarare medans jag spelar ett spel, allt bara slocknar och jag får boota om.
Det här händer inte på alla spel, utan det är som att datorn själv väljer vilka spel den vill köra, jag kan spela CoD 2 utmärkt utan problem, men när jag sätter igång Wc3, då slocknar allt och jag måste starta om.

Processor: Intel® Core™2 CPU 6600 @ 2.40GHz
Processorkylare: Den jag fick med Vet inte vad den heter.
Moderkort: MSI P965 Neo
Minne: TwinMOS PC5300 1024MB
Grafikkort: Sapphire Radeon X1900XTX 512MB
Hårddisk1: Någon gammal IDE disk 120GB (Har operativsystemet här)
Hårddisk2: Seagate Barracuda, 250GB SATA
Nätaggregat: Atrix 520W

Ingen aning om vad som kan vara fel, har uppdaterat drivrutiner till allt och är lite halvt dålig på det här, hjälp uppskattas.

Permalänk
Medlem

jag har också samma problem.....

Visa signatur

EIZO S2431W - mini review http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?s=&threadid=7...
Antec Solo / Intel i5 3570K, Noctua NH-U12F/ Asus p8z77-v lx/ Corsair Vengeance 16GB DDR3 PC-12800 1600MHz / ASUS GeForce GTX 660 2GB DirectCU II / Corsair HX520W / Samsung 840 Pro Series SSD 256GB /2x WD SE16 1TB / / 24" Eizo FlexScan S2431W

Permalänk
Medlem

Jag har oxå samma problem. P5W Deluxe och E6600. Datorn har fungerat felfritt i 1 månad, men sedan igår har den börjat reboota helt random. Ibland medan windows laddar, ibland efter 2 min, 10 min, 20 min osv... helt random och spelar ingen roll vad jag gör...spelar, kollar film, surfar...samma sak händer om jag bara låter datorn stå utan att göra någotning efter start av windows. Har även rebootat i bios ett par gånger.

Permalänk
Medlem

kontakta asus, de borde veta något om det här. sen tycker jag ni ska lämna in korten också. så där ska en ny dator inte bete sig, inte ens om man plockat ihop den själv. använd garantin!

Permalänk
Medlem

Stackars intelanvändare.. Tycker verkligen synd om er! Eller gör jag det? Hurra för AMD!

Visa signatur

Intel E8400 @ 3.9ghz | Asus P5E | 4x2gb Corsair Dominator TWIN2X | Gigabyte GeForce GTX 460 OC 1GB | Western Digital Velociraptor 320gb | 4x1.5TB blandad lagring | Corsair VX 550w | Lian Li A71FB

Permalänk
Medlem

Nu har jag yckats lokalisera "felet" för min del iaf

* Testade att stänga av alla onboard features i bios en och en.... ljudkort,
lan osv.

* Testade att överklocka och underklocka med olika värden. Trixade lite
med olika spänningar osv också.

* Uppdaterade moderkort med senaste drivarna för allt från asus.com

* Körde memtest86 - inga fel rapporterades men datorn rebootade som
vanligt nu och då. Som längst kunde jag köra i ca 20 min.

* Körde SuperPI, Orthos, Prime95, 3dmark06 - inga fel rapporterades
under körning, men fortsatt random reboots... som längst körde jag
Prime95 i 40 min innan reboot, hela 3dmark06, och SuperPI körde också
klart utan fel.

* Bytte plats på minnen, och testade minnen ett i taget på olika platser.

* Tog ut alla kort (ljudkort och tv-kort) utom grafikkortet.

* Ryckte alla kablar och satte tillbaka allting.

* Testade att boota från en annan hdd med en gamal windows installation.

Inget av ovanstående hjälpte så det började verkligen kännas mer och mer som om det var moderkort eller kanske nätagg. Då plötsligt sa det pang! och det börajde spruta rök ur datorn. Jag slog av strömmen direkt och vid det laget hade röken blåsts ut av fläktarna och jag kunde inte se var smällen kom från, men nätagget känndes mest logiskt och jag såg inga som helst konstigheter på själva moderkortet.

Testade att sätta på datorn igen och till min förvåning så bootade den upp utan problem.. rakt in i windows.. och sedan efter 5-10 min blev det random reboot igen. Har precis skruvat loss nätagget och det lukar verkligen apa, så det var garanterat det som "small", men varför funkar det då fortfarande att boota med det? Tycker det känns väldigt skumt.

Mitt nätagg är för övrigt ett sprillans nytt Seasonic M12 700w som inhandlades för 2000 pix samtidigt som jag köpte övriga komponenter. Tänkte att jag skulle satsa på ett quality nätagg just för att slippa denna typ av problem.. men jag fick väl ett måndagsexemplar antar jag.

Blir att ringa komplett imorgon och se hur jag ska gå vidare... resterande komponenter ser ju ut att fungera fint eftersom datorn bootade upp iaf, så man kan ju hoppas att ett nytt nätagg löser allting.

/Zen

Permalänk
Medlem

1. Jag Startar datorn
2. Jag kommer förbi det där med att välja OS
3. Jag kommer till bootscreenen och datorn börjar ladda windows (
4. Datorn stänger av sig själv

Vad kan felet vara? Jag fattar inget!

Permalänk
Medlem

Hade problem med en dator här som jag själv satt ihop att den inte ville starta som den skulle när den var kall men kunde även hänga sig vid inloggning och den varit igång. Bytte ut tgb o mus mot nya grejer och när jag kollade sladdarna så visade det sig att kattungarna som katthonan fick i våras har tuggat på kablarna så förmodligen det som förorsakat mina problem då datorn nu funkar som den ska. Prova att boota datorn utan mus o tgb ikopplat även om jag gällandes holiace:s problem tror mer på grafikkortet och att nyare bios kanske löser hans problem.