Inlägg

Inlägg som Skippy har skrivit i forumet
Av Skippy
Skrivet av NisseG91:

<Uppladdad bildlänk>

Bilden blev för komprimerad ser jag. Kan sammanfatta:

Nissan e-NV200 Evalia
Årsmodell: 2014
Miltal: 6 850
Om bilen: Har tidvis laddats mycket och ofta blivit fulladdad, något som visat sig försämra batterikapaciteten.
Kvarvarande batterikapacitet: 78 procent

Nissan LEAF 30 kWh
Årsmodell: 2016
Miltal: 7 800
Om bilen: Har senaste året innan testet genomfördes varit lite använd. Bilen har tillbringat mycket tid parkerad med fulladdat batteri. Det sistnämnda kan ha haft negativ inverkan på batteriet.
Kvarvarande batterikapacitet: 79 procent.

BMW i3 (Modell 60 Ah)
Årsmodell: 2015
Miltal: 10 300
Om bilen: Har för det mesta varit fulladdad varje natt. Har tidvis utsatts för många snabbladdningar, men batteriet har klarat sig fint ändå.
Kvarvarande batterikapacitet: 91 procent. 

BMW i3 (Modell 120 Ah)
Årsmodell: 2019
Miltal: 4 750
Om bilen: Har utsatts för många snabbladdningar och emellanåt lämnats fulladdad utan att ha använts. Trots påfrestande laddningar har batteriet klarat sig mycket bra.
Kvarvarande batterikapacitet: 97 procent.

Kia Soul Electric 37 kWh
Årsmodell: 2016
Miltal: 4 650
Om bilen: Bilen har för det mesta laddats via ett uttag, med vissa inslag av snabbladdning däremellan. Har tappat en del i kapacitet, men ändå inte så mycket att det är några större bekymmer.
Kvarvarande batterikapacitet: 87 procent.

Kia e-Niro 64 kWh
Årsmodell: 2021
Miltal: 148
Om bilen: Nästan helt ny bil som inte hunnit rulla många mil på vägen än och inte hunnit laddas särskilt många gånger.
Kvarvarande batterikapacitet: 100 procent. 

Bara jag som tycker att bilarna presterade riktigt dåligt (förutom e-niro och BMW i3)?

Av Skippy

Spännande artikel! Någon som vet vilken som är sämsta batteriet och % tapp med tiden https://www.aftonbladet.se/bil/a/8Qg2Jd/sa-mycket-samre-blir-...

Skrivet av Chippen2188:

Antar att det där är efter återställning och inte baserad på din historik? Jag kommer inte ens upp i 40 mil med min AWD LR på 100% Men jag har som sagt satt på större däck, kör alltid sportläget och farthållare lite över skyltad. 710 mil sen juni

Snitthastigheten är spännande i det läget, är det samma så måste det vara körstilen.

Av Skippy
Skrivet av Dhanjel:

Jag har haft strul på eon (tror det är eon iaf), med handskakning som vägrar och så har man maxat kortet med reservationsavgifter. Men det är sällan kö åtminstone.

Testade ABRP när vi åkte till Helsingborg men den var urusel tyvärr, perfekt för planering men inte för navigering. Lurade oftast av mig på en avfart för att sen direkt köra ner på nästa påfart till samma väg.

Jag skippar ABRP om vi ska åka och bo på hotell eller dyl. Kör alltid med ChargeFinder sen ställer in Google Maps på destinationen där laddaren finns. Körde till Malmö i måndags (33mil), så jag letade bara vart vi skulle ladda när vi kom fram. Stannade dock på väla och shoppade där laddade jag för 2,25kr/kWh i 2-3h, när vi ändå stod där. Hade 68% när vi kom fram. Laddade i ett p-hus för 3kr/kWh.
Sen gasade hem via västkusten.

Reservstionsavgiften håller jag med är en pina på eon.

Av Skippy
Skrivet av Dhanjel:

Hur orkar folk använda IONITY?
Visst förstår att det är smidigt när man har dessa abonnemang man får med en del tillverkare, men det är ju alltid gigantiska köer.

Jag exkluderar alltid deras laddnätverk när jag planerar av den orsaken.

Jag kör ofta eon, deras stationer än billigare dessutom samt mindre kö är min erfarenhet. Aldrig laddat på IONITY än.

Av Skippy
Skrivet av Alrik:

Är ju inte hela världen att betala övermil.. 11 kronor milen eller har du annat?

Man skall dock se över detta noggrant och läsa igenom avtalet. En vän åkte på kostnaden för extra service då brytpunkten var i samma nivå som avtalet. Så priset blev 11kr/milen + 7900kr service. I förhöjd månadskostnaden på extramil tas alltid servicen med och därför är det lite dyrare per månad. Kan vara olika beroende på avtal men viktigt att se vad som gäller.

Av Skippy
Skrivet av Def_Dog:

Nu är det ju semestertider, hur har ni elbilsförare det vid laddstationerna, är det knökfullt och milslånga köer som kvällsblaskorna gjort hysteri kring genom åren?

Ingen kaos alls. Kört 130mil utan att behöva köa en sekund, laddade två gånger publikt och dessa medans vi handlade (vilket vi ändå skulle).

Av Skippy

Känns som att du försöker att övertyga fel personer vad som är rätt och fel.
Det är Telia du ska övertyga och inte oss. Vi kan ge dig tips och rekommendationer. Men vad vi tycker och tänker är irrelevant då vi inte fattar beslutet. Så skicka ett dokumenterat mail till Telia med exakt allt och förklara situationen så löser det sig ska du se!

Av Skippy
Skrivet av megaman01:

Frugan körde tyvärr emot en refug igår med vår EV6 och eftersom man har vagnskada 3 år med Kia så är det dom som kommer ta den (lilla) skadan på spoilern som blev och ett nytt däck. Har dock upptäckt att Kia tar SJUKA summor i självrisk, just nu 8125kr(enligt 2022 prislista ink moms) på en EV6 så jag kan rekommendera alla som tagit halvförsäkring på annat bolag som jag, att kolla upp detta och försöka få bättre deal. 😳

Fast det är väl ganska standard på vagnskadegaranti? Tesla har väl runt 13000kr tror min Wv ligger runt 7000kr. Min Kia hade 8000kr (2018).

Av Skippy
Skrivet av Fenrisulvfan:

Ja, du läste rätt man kan bli av med hela summan om återbetalning sker. Detta då en insättning räknas som inkomst av myndigheter i Sverige och dom har som regel att sänka utbetalningar med samma summa.

Källa?

Av Skippy
Skrivet av Träpuben:

Samma ålder, samma titel men ny lön och förmåner med start 1/10:
- Månadslön 55 000 kronor.
- 7 veckor semester + 4 flexdagar som är istället för halvdagar som man kan ta ut när som så är 1 dag från 8 veckor semester.
- Går till bank och försäkringssektorn så kommer finnas förmånliga försäkringar och lån att utnyttja vilket kommer spara mig någon tusenlapp i månaden 😊

Nu gäller det bara att jag inte får ett ännu bättre erbjudande och kan stanna en längre period hehe! Lite stolt är jag också att jag på 7 månader säkrat en löneökning på 20k i månaden + 5 extra semesterdagar jämfört med december 2021.

Riktigt snyggt jobbat och grattis!

Av Skippy
Skrivet av HickeHiskelig:

Jag tänker inte be någon polare skicka en screenshot på deras lönespec till mig nej, men jag jämför inkl tillägg. En 20 åring har ingen familj och skyldigheter att ta hand om och kan gott och väl jobba skift utan att det gör något

Edit, 30900 snittlön+ tillägg eller utan?

Utan! Tänk att detta är snittdessutom dvs hälften tjänar under detta med lång arbetslivserfarenhet.

Av Skippy
Skrivet av HickeHiskelig:

Jo det är betald semester, industrin har semesterstängt 3 veckor för underhåll och då går ju de flesta hem. Konsulten ger samma lön som arbetsplatsens snittlön. Men ja de jobbar skift, vet dock inte vad för skift det är. Det skiljer sig bland dem, och alla får inte heller bonusen, endast de avdelningar som går med stor bra vinst

De är bemanning dvs resurser inga renodlade konsulter, bifoga en av lönespecarna med maskade namn. Deras grundlön är garanterat 30-32 sen resten skifttillägg Så ska du jämföra mot kontorsjobb så ska du jämföra grundlönen.
När vi körde bemanning så var de lediga på fabrikssemestern men fick ut semesterersättningen (12%) i pengar istället för månadslön.
Så innan jag tror för ett öre att det stämmer så lönespec.

Genomsnittslönen (medellönen) för en CNC-operatör ligger idag på 30 900 kr enligt Arbetsförmedlingen. Som nybörjare inom CNC kan du tjäna lite mindre, de lägsta lönerna för en CNC-operatör ligger på 24 400 kr eller mindre.

Av Skippy
Skrivet av HickeHiskelig:

jag förstår att såklart inte alla är miljonärer precis, men jag hade 27 direkt efter gymnasiet (tog studenten för 2 år sedan) i en mindre stad mellersta sverige på kontor. mina vänner som började på samma företag men som hamnade på industrigolvet med skiftgång hade 35 i ingångslön. några andra hamnade på samma företag genom ett bemanningsföretag och fick ännu högre lön. de som fortfarande är kvar på samma företag har nu en lön på 41, de som jobbar genom bemanningsföretaget ligger på 45-47. jag har fått se deras lönebesked från mars när en del av dem en bonus på 10-12% av årslönen. kanske är det bara jag som genom detta fått en skev verklighetssyn? känns lite surt faktiskt att jag hamnat på kontor, jag studerar nu men till nästa sommarjobb ska jag försöka ta mig in på industrin jag med. pluggar automation med co-op så det blir i princip 5 månaders sammanhängande jobb april-augusti

De enda jag vet som jobbar på fabrik med de lönerna kör 3 eller 5 skift. Aldrig att det skulle vara någon via bemanning som får 45 utan det. Vi betalar ca 300kr/h per en person. Det innebär att bolaget skulle behöva fakturera mer än 60 000kr månaden. Sen den ”bonusen” är nästan alltid semesterersättning som är 12% som betalas ut den månaden då man inte får en betald semester.

Av Skippy
Skrivet av Baxtex:

Tack. 700kwh blev fina 2500kr för maj månad.

1500kWh för 3484kr här rörligt tibber.

Av Skippy
Skrivet av joeldeluxe:

Inte om du ska köpa en ny, men en begagnad för bra pris så kan det vara värt det. Annars är UDM och UDR bättre på allt!

Men de är så fula. Vill ha den i multimediakåpet, vill inte heller köpa en mikrotik eller dyl känner jag. Kanske får köpa en UDR och gömma snyggt om det inte finns något annat.

Av Skippy

Är det värt att skaffa USG? Gillar storleken och hårdvaran men det är en gammal produkt man inte vill ska gå eol. Finns det en efterträdare? Vill inte ha dream machine.

Av Skippy

Fokusera inte på ingångslönen utan avvakta och se löneutvecklingen! Jag gick in 5000kr lägre än många klasskompisar, vart väldigt besviken men har valt att stanna på samma bolag som har resulterat i en 100% löneutveckling medans kompisarna har haft en 1,5-2% ökning på samma bolag per år.
Nu ligger jag 10-15000kr mer i månaden. Hade du skrivit 28 efter 3år på samma bolag så hade jag varit orolig och gett dig andra rekommendationer!

Av Skippy
Skrivet av serdyllon:

Efter 8 månader med elbil har jag fortfarande inte behövt tanka vid en publik laddare. Längsta resan har dock "bara" varit 32 mil tur/retur. Detta trots att Ionitys premiumabonnemang ingick fram till juni 2023.

Nu börjar det nästan byggas upp en ångest inför att man kommer bli en jobbig nybörjare som tar upp tid och plats i kön när det väl blir dags så småningom och ingenting fungerar.

Jag hade samma tankar som dig! Men en schysst Tysk visade mig hur man gjorde och vi stod läänge och diskuterade bilar, han körde Mercedes (ofc). Min uppfattning är att folk är snälla och utbildar andra för att få ett bra flow!

Av Skippy
Skrivet av ggustavsson:

För några år sen hade jag detta problem på en dator, men det var snabbt och enkelt att lösa, problemet var en dålig (kortsluten) USB port på chassit...
Så glöm inte att rycka ut alla kablar mellan moderkort och chassi m.m när du felsöker

+1 varit med om exakt samma sak två gånger.

Av Skippy

Jag har alltid jojobantat och haft problem med vikten under vissa perioder. Delvis för att jag gillar mat för mycket men aldrig orkat träna på en viss nivå i längden. Men nu har jag håller mig i bra form de senaste åren mår mycket mycket bättre. Både fysiskt och psykiskt.

Mina tips är att hitta en livsstil som passar just DIG, vikt handlar inte om att svälta sig 24/7 eller våga vägra godis. Utan det handlar om balans. Jag har hittat en kost och träningsschema som passar min vardag utmärkt, jag äter godis på helgerna men i mindre mängder. Att gå ner 20KG för att sen gå över till normal kost blir nästintill alltid problematiskt då man ökar intaget för snabbt och för mycket kalorier och går tillbaka till ruta 1.