Inlägg

Inlägg som Nemcue har skrivit i forumet
Av Nemcue
Citat:

Ursprungligen inskrivet av lastninj4
wikipedia verkar ganska säkra på den punkten, men ja antar att det är en tolkningsfråga

Och wikipedia är ju alltid en världssanning. Specifikationen å andra sidan verkar ju verkligen inte alls uttrycka sig som att EFI skulle vara en "slags BIOS".

s. 4:
"The interfaces and structures in the specification are designed to reduce the burden of an initial implementation as much as possible. While care has been taken to ensure that appropriate abstractions are maintained in the interfaces themselves, the design also ensures that reuse of BIOS code to implement the interfaces is possible with a minimum of additional coding effort."

Du ser hur de uttrycker sig där; som att BIOS är ett annat system.

EFI har till viss del samma funktioner som BIOS, men det är INTE BIOS.

Från "The UEFI Primer":

"How does UEFI relate to BIOS?

UEFI works to standardize two primary functions of the PC Basic Input/Output System (BIOS): firmware-to-OS interface and platform initialization. The UEFI Specification Working Group (USWG) creates the UEFI specification, describing a firmware-to-OS interface analogous to BIOS software interrupts and the BIOS data area (BDA)."

Där har du det, svart på vitt. Vissa delar av EFI är liknande de i BIOS, men det är inte så att de har bakat in hela BIOS i EFI på något sätt. EFI är ett eget separat system.

Av Nemcue
Citat:

Ursprungligen inskrivet av apamedvapen
Tvivlar på att man kommer kunna spara någonting överhuvud taget till själva bios/EFI chipet så att det skulle kunna ta skada, då det knappast fungerar som en hårddisk eller ett vanligt USB flashminne. Fast vad vet jag... aldrig sett eller använt detta tidigare.

Så länge man inte måste trycka någonstans för att fortsätta uppstarten av operativsystemet så kan jag väll tänka mig ett moderkort med EFI. Jag startar datorn på morgonen genom att trycka på en musknapp, sedan går jag ut ur rummet och gör vad jag nu ska göra. Kommer jag inte använda datorn den dagen så har jag saker som F@H, utorrent och liknande som startar med windows, så jag startar den inte i onödan, men jag vill inte behöva leta mig fram för att starta windows heller. Hoppas detta EFI är väl genomtänkt nu bara.

Det är väl precis det man kan - dvs utöka funktionaliteten genom att lägga till applikationer till EFI. Så rent säkerhetsmässigt så är det väl en steg nedåt; vilket å andra sidan är i stort sett omöjligt att undvika när man lägger till mer kod och funktionalitet.

Att kunna komma åt t.ex. apps liknande Gparted direkt från EFI, utan att behöva krångla med varken USB eller boota CD/DVD är ju ganska lockande tanke faktiskt. Samma gäller naturligtvis de minskade boottiderna.

Av Nemcue

Betyder detta att det i princip inte kommer vara några problem som helst att köra in leopard?
(med en smula modifiera kexts)

Av Nemcue

Fungerar den inte så har den nog inte klarat sig - det motsatta gäller också.

Vilken tur att det finns forum så folk kan reda ut sånt här

Av Nemcue
Citat:

Ursprungligen inskrivet av stefan555
Eller gummiband för ökad dämpning.

Mindre bra idé - de mår dåligt av värmen och möjligheten finns att de spricker.

Av Nemcue
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jens
angående de som tycker denna är dyr, kolla priserna på konkurenterna:

http://images.appleinsider.com/macbookair-compare-chart-08012...

Visserligen visar den där jämförelsen att liknande laptops ligger inom samma prisram, och över (själv har jag inte ens klagat på det) - men det var verkligen inte en bra genomförd jämförelse.

t.ex. så kostar en ASUS U1F 1600$, och "Thinkpad X" är för det första en tablet-pc och för det andra är även deras angivna pris lite snett..

Av Nemcue

Verkar smått omöjligt att en diskussion angående Mac inte spårar ur till diverse bajskastning; lite som det gör mellan ägare till spelkonsoler - hårdvarustandarden som man själv valt att spendera sina dyrbara slantar i ska minsann ingen annan komma och kritisera!

Nåväl, för att faktiskt tillföra något så snubblade jag över en tidig prototyp, som folk dregglade ganska rejält över runt ett halvår sedan - då inte från äpplet utan från Intel; som uppenbarligen verkar ha lämnat över styrspakarna. Trist bara att de gjorde sig av med färgerna och e-readern, men det skulle väl inte varit lika "mac" annars - för att inte tala om att det skulle kostat en slant mer.

Av Nemcue

Jag har verkligen ingenting emot Air - men en UMPC (ultraportabel) kan ni då inte komma och säga att den är, oavsett hur lätt eller tunn den än må vara; det är en helt annan formfaktor. Således bör den aldrig jämföras med EEE-PC.

Av Nemcue

Nej det är inte stor skillnad.

Av Nemcue
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Axy
Det var ju en smart kommentar... Uppenbarligen finns det inte en tunnare laptop, och det sa jag inte heller. Air är väldigt tunn och har säkert massa designmässiga innovationer, men den försummar ju prestanda och "praktiskthet" och tar lika mkt betalt för sin design som för en pc med samma prestanda som kostar 5000-6000 annars.

http://www.trustedreviews.com/images/article/page/1489full.jpg

http://www.trustedreviews.com/images/article/page/1490full.jpg

Sony Vaio x505 - från 2003..

(nej inte helt relevant av en rad anledningar, men ganska kul)

Av Nemcue

Lite larvigt (om än förståerligt kanske) att Asus hela tiden dementerade ryktet om att större skärmar skulle komma ut.

Nåväl, kul liten leksak att ha med sig - blir nog till att köpa en när de kommer ut med 8.9"

Av Nemcue
Citat:

Ursprungligen inskrivet av flipp
Ja, problemet är ju de olika affärs- och verksamhetssystem som i de flesta fall är utvecklade till PC. Iofs kan man ju installera Windows på den, så något jätteproblem är det ju inte, dessutom kan man ju emulera windows i Mac OS om det är något program man inte använder jätteofta. För den genomsnittlige kontorsanvändaren tror jag dock detta är för krångligt.

Huvudet på spiken.

Av Nemcue
Citat:

Ursprungligen inskrivet av kimberly89
Så länge apple fortsätter att endast släppa OS X till macar kommer dom vara ointresanta i mina ögon. När jag kan få OS X på min klumpiga Dell Vostro då snackar vi, då kommer många datorföreta sattsa mer på designen eftersom dom kan sälja sina Laptops med OS X.

/Kim

Det kan du säkert få. Men det är ju lite pill, och apple kommer aldrig någonsin under din livstid stödja det - pga att det är ett rent helvete att få ett operativsystem att fungera klockrent på en miljon olika hårdvarukonfigurationer.

Av Nemcue
Citat:

Ursprungligen inskrivet av H_Bozz
Varför finns det ingen vanlig PC som har "allt"? Har aldrig varit speciellt intresserad av Mac'ar men nu verkar det nästan som de är de enda som gör framsteg i branschen! Det har funnits både SSD och LED skärmar länge, kräver även strömsnål CPU och en skysst design på burken. Hur svårt ska det vara för en vanlig PC producent att smälla ihop detta i en kompakt och snygg 13" dator?

Det finns, och har länge funnits LED-skärmar i laptops som befinner sig i en ganska hög prisklass. Om du tittar på priserna på SSD-diskar så är det inte särskilt konstigt att de inte finns överallt, trots att de har så stora fördelar. Folk vill helt enkelt inte betala så mycket pengar. Supply and demand.

Jag har nog tagit ett steg tillbaka från Air-negativismen från igår; visst finns det en målgrupp för den här typen av dator, tråkigt nog tillhör inte jag den målgruppen.
Själv väntade jag mig mer ett mellanting mellan iPhone och vanliga MacBooks - vilket nog också väldigt många är intresserade av nu. Om de skulle struntat i tjockleken och vikten, till förmån för en överlag mindre formfaktor i stil med UMPC kombinerat med ett förmånlig pris.. då skulle microsoft ha ett väldigt stort problem.

Av Nemcue
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Becker
Koka ord slowmove. Tyvärr verkar en hel del här på forumet inte förstå det där med målgrupp. Har inte datorn utbytbar hdd & ram, 8800gts kort osv så är det per automatik skit och en flopp. Behöver man en dator som denna så kan jag nästan garantera att optisk enhet inte spelar någon roll. Jag tror att den kommer sälja riktigt bra.

Men snälla någon, då måste väl du också förstå att just den målgruppen verkligen inte är särskilt stor. Det här är inte en dator man kommer se överallt.

Och det här är väl ganska subjektivt antar jag, men det är verkligen inte ofta man ser en "kontorsnisse" med en Mac..

Av Nemcue

Fråga: Hur installerar man ett OS på den?

Av Nemcue
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Applet
Känns som att min nästa laptop blir en Macbook Air
@Nemcue, du glömmer ingen ethernet (i mina ögon den största nackdelen), och även fördelarna

Hoppsan, jo det gled visst förbi - inget ethernet är en ganska stor dealbreaker. (Går tydligen att bortse ifrån om det finns USB-to-Ethernet-adapter)

Och de tekniska fördelarna (vilket i mina ögon går att räkna på en hand) känns ganska orelevanta när den är såpass dyr.

Av Nemcue

- Inbyggt batteri

- 1 USB-port

- Micro-DVI (wtf?)

- Ingen optisk drive

- Dyr

Som så många andra förstår jag verkligen inte vilken deras målgrupp skulle vara med en sån här typ av produkt.

Men samtidigt så är det ju jättebra att de har LED-skärmar, som förhoppningsvis inom en snar framtid kommer bli en standard för laptopskärmar.

Av Nemcue
Citat:

Ursprungligen inskrivet av urr
mm, ändrade mig precis...

<bild på macbook air>

say no more...

Prislapp som är väldigt nära MacBook Pro, och sunkig funktionalitet.

say no more...

Av Nemcue

Var det inte tal om att SP1 skulle fixa den horribelt långa shutdown-tiden?

De verkar ha slarvat bort det på någon vänster..