Nvidias vd Jen-Hsun Huang tycker inte om Intels affärsmetoder. Processorjätten vägrar att licensiera ut tekniken bakom databussen Quickpath Interconnect (QPI), något som gör det omöjligt för Nvidia att tillverka styrkretsar till bland annat Core i3, i5 och i7 (LGA 1156/1366).

Konflikten har gått så långt att Nvidia stämt Intel för brott mot amerikanska konkurrenslagar eftersom processortillverkaren effektivt låser ute företaget från en marknad värd miljardbelopp.

Huang avslöjar att Nvidia inte är intresserade av att göra upp utanför rättssalen utan siktar på att låta domstolen avgöra frågan en gång för alla. En utdragen rättegång kan vara mycket kostsam, men detta anser Huang att hans företag har råd med.

Alternativet, att istället satsa på AMD, har inte heller några större framtidsutsikter. AMD har endast cirka 20 procent av datormarknaden och fokuserar på att ta fram egna styrkretsar och processorer med minst lika kraftfull grafik som Nvidia kan erbjuda.

Intels hemlighetsmakeri med databussen har redan fått stora konsekvenser för Nvidia, som bland annat tvingats reducera Ion 2 till endast en grafikprocessor. Grafikföretaget har sedan konflikten blossade upp lagt utvecklingen av nya styrkretsar på is.

Källa: CNN.