Opera Software rapporterar att 100 miljoner unika användare numera surfar med den norska webbläsaren. Hälften av dessa använder Opera Mini, en version för mobila enheter, medan den andra hälften navigerar nätet med den traditionella upplagan av mjukvaran.

Opera är därmed den femte mest använda webbläsaren i världen med 2,1 procent av användarna. Antalet användare ökar dock och har det senaste året växt med 30 procent i perioden mars 2009 till mars 2010. Syskonet Opera Mini har i samma period fått ett uppsving på hela 150 procent.

Lars Boilesen på Opera Software anser att den stora användarökningen är ett tydligt tecken på att företagets webbläsare uppskattas av den stora massan och att företaget är inne på rätt spår med fokus på snabbhet och användarvänlighet.

Opera’s record growth shows that we are on the right track, and that as user needs grow, we are growing right along with them. Opera for Desktop delivers the fastest browsing experience on the planet, with a visionary approach to features and a user-friendly design.

Webbläsaren Opera 10.51 är en gratis nedladdning från företagets webbplats och innehåller finesser som musgester och Bittorrent-klient.