För teknik till mobiltelefoner gäller andra spelregler jämfört med marknaden för datorer. Integration av olika funktioner i samma kretsar väger tungt och låg strömförbrukning är ett måste för framgång. Aktörer med framgångar de senaste åren är framför allt ARM-tillverkare som Marvell, Texas Instruments och Qualcomm.

Intel har gjort flera försök att slå sig in, både med ARM- och x86-baserade arkitekturer. Problem med integration och strömförbrukning har dock avskräckt många tillverkare som gärna ser att till exempel processor, telefondel, nätverksstöd och Bluetooth levereras som en gemensam plattform.

Med en ny tillverkningsteknik hoppas nu Intel kunna utmana de etablerade aktörerna på allvar. I grund och botten är handlar det om samma 32 nm-teknik som används för företagets datorprocessorer, dock modifierad för att bättre passa mobilsystem. Bland förändringarna finns anpassning till tekniker som GPS, trådlöst nätverk och Wimax.

Ingenjörerna har dessutom anpassat processen för integration av en radiodel kapabel att hantera telefonfunktioner. Intel har sedan tidigare licens för basbandsteknik från Nokia, något som nu kan komma till användning i framtida lösningar.

När och om mobiltelefonredo kretsar från Intel blir verklighet återstår att se. Med ny teknik och ett färdigt licenspaket har dock företaget potential att utmana ordentligt de kommande åren.

Källa: Xbitlabs.