Inom ett par, tre generationer kan dagens hårddiskteknik nått sin övre gräns. Perpendicular Magnetic Recording (PMR) väntas klara lagringstätheter på ungefär en terabit per kvadrattum. Dagens rymligaste hårddiskar har kommit halvvägs och det är dags att utse en ny teknik som kan möta morgondagens behov.

Enligt Seagate är den naturliga efterträdaren Heat Assisted Magnetic Recording (HAMR). I korta drag går det ut på att den magnetiskt laddade ytan värms upp innan data skrivs, vilket gör det möjligt att höja lagringstätheten till cirka 50 terabit per kvadrattum. I praktiken innebär det att 3,5"-hårddiskar kan nå kapaciteter på 300–500 TB beroende på hur många plattor som används.

Övergången är dock långt ifrån smärtfri. Om tre till fem år väntas PMR nått den "mjuka gränsen" vilket innebär att avståndet mellan de magnetiskt laddade partiklarna blir såpass litet att dataintegriteten äventyras – partiklar kan påverka varandra och ge upphov till bitfel. Samtidigt är HAMR en obeprövad teknik och mycket arbete kvarstår innan kommersiella produkter blir verklighet.

Dessutom riskerar hårddiskarna att akterseglas av SSD-enheternas framfart. Även om flashminnen inte kan tävla med magnetisk lagring när det gäller absolut utrymme kan andra positiva egenskaper som prestanda, energiförbrukning och hållbarhet göra att hårddiskmarknaden och därmed intäkterna krymper. Det kan sätta käppar i hjulet för ny hårddiskteknik som ofta kostar astronomiska summor att utveckla.

Källa: Conceivablytech.