Nvidia har anledning till oro. AMD ångar på med en ny generation grafikkort redan under året, och i Catalyst 10.8 figurerar en mängd nya kodnamn på ännu olanserade modeller.

Kodnamn

Klass

Lansering

Barts

Mellanklass

Oktober

Cayman

Prestanda

November

Antilles

Entusiast

December/januari

Enligt uppgift till SweClockers planerar AMD att lansera tre klasser Southern Northern Islands under 2010. Först i raden är Barts som ersätter Juniper i dagens Radeon HD 5700-serie. Barts placeras i mellanklassen med grafikkort i oktober månad.

Näst på tur är Cayman, motsvarande Cypress och Radeon HD 5800-serien. Cayman inkluderar en hel hög prestandamodeller för gamers (Radeon) och även grafikkort för professionella användare i serien Firepro. Lanseringen är satt till november månad.

Antilles är kodnamnet för nästa generation Hemlock, motsvarande dagens Radeon HD 5970 med dubbla grafikprocessorer. Här förekommer motsägelsefulla uppgifter om antingen en lansering i december eller i början av januari på CES 2010 i Las Vegas.

Därutöver figurerar en mängd andra kodnamn i drivrutinerna Catalyst 10.8, som Whistler och Turks. Dessa sägs vara grafikkort i de lägre prisklasserna. Dessutom talas det om Blackcomb och Whistler för bärbara datorer.

Grafikkorten i familjen Northern Islands, mer känt som Radeon HD 6000-serien, rycker med andra ord närmare lansering och fler uppgifter kommer med all säkerhet att dyka upp under de närmaste veckorna.