Från att ha dödförklarats på grund av Microsofts dominans till att bli den kanske mest konkurrensutsatta delen av mjukvarubranschen – webbläsarkriget fortsätter i oförminskad styrka. Bland SweClockers teknikkunniga läsare sker förändringarna betydligt snabbare än för webbsurfarna i allmänhet, och det är Google Chrome som ser ut att vara vinnaren.

Statistiken som samlats in i perioden 1–30 september är entydig. Google Chrome har nästan fyrdubblat sin användarbas bland SweClockers läsare sedan samma period förra året och ligger nu jämsides den dalande stjärnan Internet Explorer. Endast 0,8 procentenheter skiljer de båda webbläsarna åt.

Ökningen sker på bekostnad av övriga webbläsare, dock med ett viktigt undantag. Apple Safari klättrar en procentenhet till 5,7 procent och skaffar sig därmed en märkbar ledning över norska Opera, som ligger stabilt runt fyra procent.

Allra störst är fortfarande Firefox som kniper 44,5 procent av användargruppen. Eldräven fortsätter dock att minska i popularitet jämfört med samma period 2009 då Mozillas webbläsare användes av en majoritet av läsarna.

Nu återstår det att se om Internet Explorer 9 kommer att göra något avtryck i statistiken. Nuvarande versioner tappar användare i alla möjliga mätningar och SweClockers läsare är inget undantag; Microsofts webbläsare har förlorat inte långt ifrån en tredjedel på 12 månader.