Trots att det ännu inte finns någon användning för PCI Express 3.0 är det nya gränssnittet ett hett ämne i moderkortsvärlden. Tillverkarna hävdar att (en del) befintliga och kommande moderkort för sockel LGA 1155 har stöd för den tredje generationens PCI Express, men för att det hela ska fungera krävs både en processor ur Intels kommande serie Ivy Bridge och ett ännu inte existerande grafikkort med stöd för den nya anslutningstypen.

Avsaknaden av komponenter ställer till för moderkortstillverkarna, som arbetat fram egna metoder för att bevisa att PCI Express 3.0 fungerar. I videon ovan använder Asus ett specialkonstruerat dotterkort med den PCI Express-anslutna SSD-enheten OCZ Revodrive och visar upp högre överföringshastigheter än vad som är möjligt med dagens PCI Express 2.0.

Exakt hur experimentet går till är inte helt klarlagt, mer än att någon slags brygga används och att endast en datakanal utnyttjas. PCI Express 3.0 ska klara av mer än de dryga 500 MB/s som demonstreras i filmen, närmare bestämt 1 GB/s per kanal och i vardera riktning – dubbelt upp från PCI-E 2.0. Troligtvis uppstår någon slags flaskhals i systemet.