Med över en miljon anställda är Hon Hai Precision Industry, mer känt som Foxconn, en av de riktigt stora aktörerna i elektronikindustrin men även en av de mest hemlighetsfulla. Ett antal uppmärksammade självmord har dragit igång debatten om slavliknande arbetsförhållanden och tuffa krav på de anställda, kritik som även berört storkunder som Apple.

I vad som ser ut att vara ett noggrant orkestrerat reportage besöker den amerikanska tv-kanalen ABC en av Foxconns fabriker. De utsända filmar sterila lokaler och hårt arbetande anställda, men upptäcker inga missförhållanden eller andra överträdelser.

Istället handlar den mesta av kritiken om låga löner. Ersättningen kan vara så låg som 1,78 USD i timmen, motsvarande cirka 12 kronor, men arbetarna måste fortfarande betala för mat (4,70 kronor/måltid) och sängplats (116 kronor/månad) på det jättelika campuset.

Efter kritiken har Apple anlitat den amerikanska arbetsmiljöorganisationen Fair Labor Association, som ska utvärdera Foxconn och se till så att bolaget följer nationella och internationella bestämmelser.