Datortillverkarna släpper tunna och lätta bärbara datorer på löpande band, men än så länge ser det ut som att konsumenterna hellre väljer andra modeller. Huvudorsaken är de förhållandevis höga priserna som i kombination med det osäkra ekonomiska läget gör att kunderna sviker.

Intels motmedel är att i praktiken subventionera datorer som byggs enligt konceptet Ultrabook och processorjätten har avsett en fond med hela 300 miljoner dollar för ändamålet, vilket inte minst satt fart på utvecklingen.

Detta kan nu få Apple att agera. Enligt Digitimes ska en billigare variant av Macbook Air vara på väg för att möta hotet från Ultrabook. Källan uppger att Apple filar på en modell för 799 USD som ska släppas i årets tredje kvartal, vilket skulle kunna översättas till ett pris på cirka 7 500 kronor inklusive moms i svenska butiker.

Det kan jämföras mot dagens Macbook Air som kostar från cirka 9 295 och 11 995 kronor för 11 respektive 13 tum. En sådan modell skulle vara ett direkt hot mot billigare Ultrabook och sätta ytterligare press på Intel att tvinga ned priserna på ultraportabla bärbara datorer.