När strålkastarna riktas mot datormässan Computex i Taiwan passar den inhemska komponentjätten Asus på att introducera en mängd nya produkter. En av dessa är det Intel Z77-baserade moderkortet Maximus V Formula, främst avsett för processorerna i familjen Ivy Bridge.

Nykomlingen ingår i den påkostade serien Republic of Gamers och är i vanlig ordning fullspäckad med finesser. Huvudnumret är kylflänsen Fusion Thermo, som inte bara kan hålla komponenterna svala med traditionell luftkylning utan även kan fungera som vattenblock och ingå i ett vattenkylningssystem.

Ytterligare en finess är ljudkretsen SupremeFX IV med japanska kondensatorer och en avskärmad konstruktion som sägs ge högre ljudkvalitet än traditionella integrerade ljudkort. Asus förbereder även ett paket med den externa hörlursförstärkaren ThunderFX, som bland annat är utrustad med kraftfullare förstärkare och fler anslutningar.

Själva kretskortet rymmer sockel LGA 1155 med fyra platser för DDR3-minnen. Det finns tre PCI Express x16 samt lika många x1, åtta SATA varav sex SATA 6,0 Gbps, stöd för USB 3.0, gigabitnätverk och videoutgångar för HDMI samt Displayport. Ett dotterkort ger tillgång till trådlöst nätverk 802.11n (dual-band) samt Bluetooth 4.0.

Asus Maximus V Formula ska finnas hos de vanliga återförsäljarna i juni. Några prisuppgifter är ännu inte kända.