Den 26 oktober lanserades Windows 8 och möttes av både ris och ros från användare och media. Den mest påtagliga förändringen är anpassningen för mobila enheter och pekskärmar, främst genom det nya gränssnittet Modern UI. Nyheten sägs vara den största förändringen av Windows sedan 95 och har således en viss inlärningskurva för den som är van vid den traditionella skrivbordsvyn.

Övergången till Windows 8 ser dock ut att gå långsamt. Enligt statistik från Net Application surfade endast 1,72 procent av internetanvändarna med Windows 8 i slutet av december. Det kan jämföras med Windows 7, som lanserades den 22 oktober 2009 och hade en marknadsandel på 5,8 procent efter motsvarande period på marknaden.

Situationen är dock annorlunda idag än för lite mer än tre år sedan. Vid lanseringen av Windows 7 var missnöjet med Windows Vista fortfarande stort och många valde att stanna kvar vid Windows XP. Windows 7 rättade till många av Vistas brister, vilket gjorde att konsumenter snabbt bytte till det nya operativsystemet.

Microsoft är även sent ute med Windows 8/RT-baserade surfplattor, särskilt på marknader utanför Nordamerika. Det finns ett mycket begränsat antal modeller med det nya operativsystemet och x86-baserade surfplattor med Windows 8 dröjer till i början av det nya året.