Asus har vid flera tillfällen kunnat stoltsera med att ha världens snabbaste grafikkort. Det här med Mars och Mars II som i praktiken var dubbla Geforce GTX 280 respektive GTX 580 på ett grafikkort, samt företagets Ares med dubbla Radeon HD 5870. Nu tillkännager Asus sitt nya Ares II på CES som följer i samma fotspår, den här gången med dubbla Radeon HD 7970 GHz Edition.

Asus ROG Ares II kommer utrustat med två grafikkretsar "Tahiti XT" och kommer således med 2 x 2 048 streamprocessorer samt totalt sex gigabyte GDDR5-minne – tre gigabyte för vardera grafikkrets. Klockfrekvensen lägger sig på 1 050 MHz (1 100 MHz Boost) och 6 600 MHz effektivt på GDDR5-minnet, 50 MHz (50 MHz Boost) respektive 600 MHz över standardfrekvens i HD 7970 GHz Edition.

För att förse grafikkortet med ström sitter det tre 8-pins PCI Express som med PCI Express-platsen kan leverera 525 watt till dess komponenter. Grafikkortet kommer med en strömdesign på 20 faser och företagets digital spänningsreglering Asus Digi+ VRM ska bidra till ökad stabilitet samt överklockningsmarginaler.

Kylningen till det till synes kraftfulla grafikkortet kommer det utrustat med en försluten vattenkylare som försetts med dubbla 120 millimetersfläktar. På så vis tar designen upp endast två expansionsplatser, till skillnad från tre som är vanligt med denna typen av grafikkort.

Vattenkylningen kompletteras av en centrerad fläkt på 80 millimeter, som med största sannolikhet är dedikerad till att kyla minneskretsar och VRM. Asus säger att kylningen ska hålla grafikkortets temperaturer 31 grader lägre än referensdesignen till Nvidia Geforce GTX 690.

Det nya grafikkortet kommer precis som tidigare Ares/Mars-grafikkort att tillverkas i begränsad upplaga på 1 000 exemplar. Det saknas i skrivande stund prisuppgifter för Asus ROG Ares II – räkna med att grafikkortet kommer kosta en bra bit över 10 000 kronor.