Det nya året kan bli det mest händelserika på mycket länge för spelfantaster. Sony och Microsoft väntas presentera efterträdarna till Playstation 3 respektive Xbox 360 innan sommaren och många ser fram emot kraftfullare hårdvara och ännu mer ögongodis.

Dagens spelkonsoler begränsar möjligheterna för spelutvecklare att skapa vackrare och mer realistiska spelvärldar. Enligt spelstudion Biowares chef för konst och animation Neil Thompson, som arbetar på Dragon Age 3, kommer dock nästkommande generation spelkonsoler inte att bjuda på lika stora visuella förbättringar som vid föregående generationsskifte.

I en intervju med OXM uppger Thompson att en tiofaldig ökning av detaljrikedomen skulle ge "löjligt höga" utvecklingskostnader. Han jämför med tidigare övergångar till modernare hårdvara, som visserligen fört med sig förbättrad grafik, men samtidigt krävt större arbetsinsatser. För en lika stor ökning detta generationsskifte uppskattar han att det skulle krävas 20–30 miljoner sålda exemplar av en enda speltitel för att enbart täcka utgifterna.

Thompson avslutar med att konstatera att även om de visuella förbättringarna inte kommer att bli lika påtagliga som förr handlar det fortfarande om ett "ganska stort hopp" med nästa generation spelkonsoler. Han avstår dock från att ge några mer ingående detaljer på grund av sekretessavtal.