Den 21 februari lyfte Sony på skynket och presenterade de första detaljerna om den kommande spelkonsolen Playstation 4. Ett av huvudnumren är en åttakärnig processor från AMD med CPU och GPU på samma krets. Nu avslöjar AMD:s marknadschef John Taylor att denna APU även kommer att användas till persondatorer på konsumentmarknaden, om än i nedskalat utförande.

I en intervju med The Inquirer uppger Taylor att AMD planerar att ta processorn från Playstation 4 till PC-marknaden. Förbehållen är att Sony-exklusiva bitar stängs av och att antalet beräkningsenheter blir färre. Det handlar troligtvis om så kallad "binning", där kretsar som inte håller måttet för spelkonsolen omvandlas till nedgraderade modeller.

För Playstation 4 handlar det om en processor med åtta kärnor enligt arkitekturen AMD Jaguar tillsammans med 1 152 streamprocessorer av typen GCN, som känns igen från Radeon HD 7000-serien. Det sistnämnda ska ge en beräkningskraft på 1,84 teraflops – högst hittills i en APU från AMD. Det finns vissa delar i processorn som är helt anpassade för Sonys spelkonsol, men allting baseras på intellektuell egendom från AMD.

Enligt Taylor är processorn för Playstation 4 bara det första resultatet av AMD:s satsning på flexibla systemprocessorer skräddarsydda för enskilda applikationer, vilket antyder om att liknande modeller anpassade för andra klienter kan hitta ut i framtiden. En av dessa antas vara processorn för nästa generation Xbox.