Den 21 februari släppte Nvidia det nya flaggskeppet Geforce GTX Titan. Grafikkortet bygger på världens mest påkostade grafikprocessor GK110 med hela 7,1 miljarder transistorer och därtill hör en ovanligt saftig prislapp – runt 9 000 kronor inklusive moms.

Att modellen kostar i grafikkortssammanhang en smärre förmögenhet avskräcker dock inte svenska konsumenter, som är kända för att föredra påkostade komponenter. Nu, en månad efter lanseringen, rapporterar återförsäljare och distributörer att över 500 exemplar av Geforce GTX Titan sålts i Sverige.

Vi säljer alla Geforce GTX Titan vi får in från de populäraste tillverkarna och skulle förmodligen kunna sälja ännu fler om tillgången vore bättre. Drygt 500 totalt i Sverige är en rimlig siffra.

En marknadschef hos en av de största återförsäljarna uppger till SweClockers att särskilt modeller från de populäraste tillverkarna går hem i stugorna, vilket tyder på att entusiasterna väljer att placera slantarna på känd mark. Med cirka 500 sålda exemplar på 9,5 miljoner invånare kan Sverige mycket väl vara ett av de Titan-tätaste länderna i världen räknat per capita.

En snabb koll på Prisjakt visar dock att det finns Geforce GTX Titan kvar i lager, även om det inte handlar om några större volymer. De restnoterade modellerna är i huvudsak även de lägst prissatta.