Försäljningen av traditionella persondatorer sjunker. En av de mest utsatta är Acer, vars leveranser sjönk med nära en tredjedel i det första kvartalet 2013. Nu hoppas Acer på att mobila enheter ska vända utvecklingen. En viktig del av detta är Microsofts omstöpning av Windows för hybrider, surfplattor och mobiltelefoner.

Trots att Microsofts senaste operativsystem inte lyckats knipa några större marknadsandelar tror Acers frispråkige ordförande Jim Wong att mjukvarujätten fortfarande kan komma ikapp Apple och Google, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Wong menar att Windows är marknadsledande inom produktivitetsområdet, en tydlig hänvisning till dominansen på PC-marknaden och den välanvända programsviten Office. Han pekar på att Microsoft kan utnyttja denna starka position och att resultatet av satsningen kan bära frukt redan under nästa år.

Apple och Google har dock ett rejält försprång. Enligt analysföretaget IDC står Windows-baserade enheter för endast fyra procent av surfplattemarknaden, att jämföra med Apple och Google på 40 respektive 57 procent. Motsvarande siffror på mobiltelefonmarknaden är 2,7 procent för Windows och drygt 90 procent för Apple Ios och Google Android.