Med processorfamiljerna Sandy Bridge och senare Ivy Bridge introducerades de första processorerna med suffixet K i modellnamnet, vilket betyder enklare överklockning tack vare upplåst multiplikator. Andra modeller kunde fortfarande överklockas, men med jämförelsevis blygsamma 400 MHz över dess maximala turbofrekvens – vilket ger ett litet men ändå noterbart prestandalyft.

Nu rapporterar Techreport att denna form av överklockning försvinner med den fjärde generationens Core-processor "Haswell". Det här innebär att all form av officiellt överklockningsstöd reserveras till K-modellerna Core i5-4670K och Core i7-4770K.

De nya processorerna har även stöd för en ny dividerare tagen direkt från entusiastplattformen X79. Detta för att kunna justera basfrekvensen från 100 MHz till 125, 166 och 250 MHz utan att påverka andra känsliga bussar. Även denna funktion är dock exklusiv för de K-märkta processorerna.

Intel motiverar beslutet med att modeller som saknar K-märkning riktas mot företag och konsumenter, där överklockning generellt inte utförs. Att köpa en överklockningsvänlig processor ger dock inte bara fördelar. Exempelvis är instruktioner TSX och VT-d avstängda i entusiastvarianterna.

För standardprocessorer innebär det således ytterst begränsade möjligheter till överklockning, där basfrekvensen i bästa fall kan höjas 5–10 procent innan systemet blir instabilt.