Ljuseffekter i spel är en synnerligen beräkningsintensiv historia. Inte nog med att de hela måste ske i realtid, ljuset reflekteras och lever sitt egna lilla liv, vilket på något sätt måste simuleras för att återspegla verkligheten.

Nu demonstrerar Nvidia i samarbete med Williams College tekniken Cloudlight (video). Det handlar om att på olika sätt utnyttja fjärranslutna servrar och låta dessa avlasta den lokala datorn, i detta fall genom att rendera indirekt ljussättning i realtid.

Tekniken är dock inte bekymmersfri. Först och främst ger molnberäkningar extra latenser. Data måste skickas fram och tillbaka mellan enheterna, något som tar tid och kan drabba spelupplevelsen. Dessutom adderas en hel del extra komplexitet, vilket förmodligen gör det svårt att övertyga utvecklare om att använda tekniken bara för att få bättre ljuseffekter.

Poängen är dock att visa att det går att utnyttja molnbaserad beräkningskraft även för realtidsgrafik. Det öppnar upp för grafiskt avancerade spel även på mobila enheter, som annars inte skulle ha kraft nog för på egen hand att frambringa de krävande ljuseffekterna.