En skarp version av Windows 8.1 väntas anlända till datortillverkare i augusti och utöver en uppsjö förändringar i skrivbordet syns flera justeringar för det nya gränssnittet, som bland annat kritiserats för att ha en brant inlärningskurva för nya användare. Det här planerar Microsoft att ta itu med.

I Windows 8 möts användare av en kortare visuell illustration första gången en enhet används, och i Windows 8.1 utökas det till den förinstallerade applikationen "Help+Tips". Däri finns instruktionsfilmer som beskriver hur användare navigerar i operativsystemet, utför enklare handlingar, samt kommer åt filer och inställningar.

En funktion företaget tar från Windows Phone är tre punkter som finns i vissa applikationer, som Mail, People och Calender. Dessa punkter fungerar som ett visuellt tips för att visa att fler inställningar finns tillgänglig om du trycker på de. Därtill kommer Mail med fler inställningar och funktioner än tidigare, däribland finns dra-och-släpp samt möjligheten att öppna ett till fönster.

Microsoft kommer även erbjuda ett antal rörliga bakgrundsbilder, vilka rör sig i takt med att användaren navigerar i gränssnittet. Någonting som ska underlätta vid användning. Avslutningsvis kommer Skype förinstallerat i operativsystemet och ersätter applikationen Messaging som introducerades med Windows 8.

De nya funktionerna finns i Build 9471, den senaste testversionen av Windows 8.1, som testats av The Verge. Microsoft väntas inom kort nå milstolpen release to manufacturing (RTM), vilket är den version som partnertillverkare kommer installera på sina datorer och göra redo för allmänheten under oktober.