På fredag lanseras Windows 8.1 och med det går startskottet för de första surfplattorna med Intels strömsnåla plattform Bay Trail-T. Även om Microsofts operativsystem står i centrum ska plattformen även användas till ett fåtal enheter med Google Android, men jämförelsevis höga priser sätter käppar i hjulet för ett bredare genomslag.

Enligt branschtidningen Digitimes planerar Intel att introducera nya och billigare instegsmodeller baserade på Bay Trail-T. De nya kretsarna är särskilt avsedda för surfplattor med Android och beräknas kosta 15–20 dollar, vilket ska sätta Intel i paritet med ARM-baserade konkurrenter från Qualcomm, Mediatek och Nvidia.

Fyrkärniga Intel Atom Z3770 och 3740 kostar i dagsläget 37 respektive 32 dollar. Partnertillverkare kan dra av 10 procent av priset vid inköp av större kvantiteter. Trots detta ska prissättningen inte vara tillräckligt konkurrenskraftig för att på allvar utmana dominanta ARM-aktörerna.

Enligt rapporten lanseras prispressade Intel Bay Trail-T någon gång i det andra kvartalet 2014. I samband med detta väntas nya Intel-baserade surfplattor med Google Android hitta ut på marknaden.