Den senaste månaden har AMD rullat ut en rad grafikkort i den nya Radeon 200-serien. Modellnamnen till trots är det endast Radeon R9 290 och 290X som bygger på nya kretsar, resten är i praktiken äldre modeller i nytt utförande. Nu uppger partnertillverkare att den nya grafikprocessorn Hawaii är en bristvara.

Först och främst är referensmodellen av Radeon R9 290X så gott som slutsåld hos de flesta återförsäljare. Enstaka leveranser beräknas inkomma inom de närmaste veckorna, men det handlar inte om några större volymer. Detta gäller dessutom även huvudleverantören PC Partner med dotterbolaget Sapphire.

Bristen på grafikprocessorer påverkar även framtidsutsikterna för skräddarsydda modeller. Hittills har inga partnertillverkare aviserat egna modeller och orsaken är att AMD ännu inte levererat kretsar. I bästa fall kan enstaka grafikkort hitta ut i december, men troligtvis dröjer det till i början av nästa år innan leveranserna kommer igång på allvar.

Situationen är densamma även när det kommer till den nedskalade Radeon R9 290. Här talar tillverkarna om att en del leveranser visserligen är på ingång, men att det fortfarande råder brist på grafikprocessorer och att några skräddarsydda modeller ännu inte är i antågande. Det kommer med andra ord att dröja innan butikshyllorna är välfyllda.