Den globala bristen på Playstation 4 och Xbox One får många att leta efter alternativa försäljningsställen. Vissa utnyttja situationen genom att trissa upp priserna, andra ser ett tillfälle att snuva spekulanter på pengarna mitt uppe i den glödheta julhandeln.

Totalt antal utannonserade konsoler i fallstudien

PS4

XB1

Alibaba

71 120

17 200

Taobao

3 280

2 117

ECPlaza

750

420

Totalt

75 150

19 737

Konsoler som i affären i London kostar cirka 3 800 kronor styck erbjuds för cirka 2000 kronor styck. På en del webbplatser publiceras även bilder på dessa objekt, som alltså inte levereras förrän köparen betalat i förväg. För att öka känslan av legitimitet frågar företaget vilken fraktmetod köparen önskar använda samt garanterar betalda tullkostnader.

Det brittiska företaget Netnames, som är specialiserat på varumärkesskydd, publicerar nu en fallstudie där det framgår att spelkonsolerna är populära lockbeten för bedragare. Detta gäller försäljning på både etablerade marknadsplatser och mer oseriösa webbsidor.

Trots bristen erbjuds spelkonsoler för långt under de normala inköpspriserna och dessutom i rejäla volymer. På marknadsplatser som Alibaba och Taobao utannonseras tiotusentals spelmaskiner. Många av handlare som säger sig kunna tillhandahålla rena grossistvolymer med hundratals eller tusentals konsoler om dagen, vilket är mycket osannolikt.

– För att undvika att falla offer för de senaste onlinebedrägerierna ska konsumenterna räkna med att om priset verkar för bra för att vara sant, så är det förmodligen inte sant, konstaterar Haydn Simpson, produktdirektör på Netnames.