Kampen mot piratkopiering handlar inte enbart om att jaga fildelare. Upphovsrättsorganisationer som RIAA och MPAA utövar även påtryckningar mot tjänsteleverantörer för att få dessa att motarbeta allt som kan tänkas underlätta för pirater, exempelvis genom att få sökmotorer att filtrera bort kända fildelningssajter.

Nu framkommer det att Google stoppar fildelningsrelaterade tilläggsprogram till webbläsaren Chrome. Dessa adderar en sökruta för att hitta torrent-filer på exempelvis The Pirate Bay. I ett e-post till utvecklarna förklarar Google att tilläggsprogrammen strider mot användaravtalet eftersom de anses främja upphovsrättsintrång. Misstanken är dock att organisationer som MPAA i själva verket tvingat Google att agera.

– Rätta mig om jag har fel, men gör inte Googles sökfält på deras egna webbplats precis samma sak som de anklagar oss för? Du behöver bara veta namnet på det upphovsrättsskyddade verket, googla det och sedan kan du ladda ned och ta del av det, säger "Jack", som står bakom fildelningssajten Torlock.

Det är dock inte första gången Google vidtar åtgärder mot pirater. Sökjätten plockar rutinmässigt bort länkar som anses leda till piratkopior från den egna sökmotorn och har dessutom automatiserade system för att upptäcka upphovsrättsintrång på Youtube. Fildelningssajterna ifråga innehåller dock inte enbart piratkopior utan även fullt legala filer.

Källa: Torrentfreak.