Surfplattor blir fortsatt tunnare och lättare, något som blev särskilt uppmärksammat när Apple lanserade Ipad Air. En annan aktör som uppmärksammats för samma sak är japanska Sony, som med Xperia Tablet Z levererade en surfplatta på ynka 495 gram och profilmåttet 6,9 millimeter.

Enligt användaren bakom Twitter-kontot @evleaks är uppföljaren på ingång vid namn Xperia Tablet Z2. Här nämns en mer pressad profil på ynka 6,4 millimeter, vilket skulle göra modellen till den kanske tunnaste 10,1-tummaren på marknaden. Likt föregångaren ska även Xperia Tablet Z2 vara vattentät. En kompromiss för att nå det krympta yttermåttet är batteriet som ska ligga på 6 000 milliamperetimmar, vilket bör ge strax över 22 wattimmar.

För specifikationerna får surfplattans 10,1-tumsskärm 1 920 x 1 200 pixlar. Till det hör processorn Qualcomm Snapdragon 800 med fyra kärnor Krait 400 i 2,3 GHz, 3 GB primärminne och 16 GB lagringsminne, som går att utöka med ett minneskort av typen Micro SD. Det är även troligt att en dyrare variant av surfplattan kommer finnas tillgänglig med 4G/LTE.

Avslutningsvis ska Xperia Tablet Z2 få en frammonterad kamera på två megapixel och en bakmonterad på åtta megapixel. Operativsystemet ska vara Googles senaste Android 4.4 "Kitkat".

Det är ännu inte känt när Xperia Tablet Z2 lanseras, men det är sannolikt att den kommer att visas upp under Mobile World Congress 2014 som går av stapeln i början av nästa vecka.