Mycket tyder på att den krympande persondatormarknaden är på väg att återhämta sig, någonting som stärks av en ny rapport från analysfirman Jon Peddie Research. Under fjärde kvartalet 2013 beräknas antalet levererade grafikkretsar ha ökat med 1,6 procent på kvartalsbasis och 2,0 procent jämfört mot samma period 2012.

Enligt rapporten sjönk AMD:s leveranser med 10,4 procent på kvartalsbasis, att jämföra med en tillväxt för både Intel och Nvidia med 5,1 respektive 3,4 procent. I marknadsandelarna för kvartalet beräknas 34 procent vara dedikerade grafikkort medan övriga 66 procent tillskrivs integrerade lösningar från AMD och Intel.

AMD:s leveranser av APU:er, processorer med integrerade grafikdelar, ökade med 15 procent för stationära, men sjönk med 26,7 procent inom bärbara. Ett liknande mönster syns för dedikerade grafikkort, som ökade med 1,8 procent för stationära, men sjönk med 6,7 procent för bärbara.

Att AMD tappat inom bärbara datorer tillskrivs att den marknaden har specifika utvecklingscykler och att bolaget var sen med att leverera sina senaste delar.

Siffrorna från Jon Peddie Research innefattar dedikerade och integrerade grafiklösningar för stationära och bärbara datorer, kommersiella, industriella, vetenskapliga och inbyggda system. Rapporten inkluderar även x86-baserade surfplattor och Chromebooks, men inte servrar och ARM-baserade surfplattor.