Att digitala spelbutiker växer så det knakar kommer kanske inte som någon överraskning, men hittills har det varit svårt att få fram några exakta siffror över den faktiska fördelningen mellan digital och traditionell spelförsäljning. För första gången kan nu den svenska branschorganisationen Dataspelsbranschen presentera en mer komplett bild av marknaden i Norden.

I rapporten Nordic Games Sales 2013 redovisas det starkaste året någonsin för nordisk spelförsäljning, med intäkter över 8,7 miljarder kronor eller närmare en miljard euro. Av detta står den digitala försäljningen för hela 63 procent.

– Det var ännu mer än vad vi hade räknat med. Det har skett en stor förändring i spelvärlden de senaste åren. Spel för mobiltelefoner, sociala medier och online-spel har kommit väldigt snabbt, inte minst för att de gör spel tillgängliga för nya publikgrupper. Samtidigt sätter de nya konsolerna försäljningsrekord och med dem kan man spela både spel på skiva och från nätet, säger Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen.

Traditionella återförsäljare är fortfarande den enskilt största försäljningskanalen medan mobilspelen utgör den största och snabbast växande kategorin. I Sverige uppgår de totala intäkterna på spelmarknaden till 3,2 miljarder kronor.

Samtidigt antyder siffrorna om att PC-plattformen mycket väl kan stå för störst intäkter på den digitala marknaden. Massiva onlinespel (MMO) redovisas visserligen separat från de enskilda plattformarna, men här är PC:n vanligtvis överlägset populärast, särskilt när det kommer till titlar med affärsmodellen "Free 2 Play".

Spelmarknaden är samtidigt betydligt större än vad enbart mjukvaruförsäljningen kan påvisa. I rapporten ingår exempelvis inte försäljningen av hårdvara, time cards, point cards eller så kallade figuriner. Inte heller tillbehörsförsäljningen är en del av statistiken.