För drygt ett år sedan lanserade AMD de mobila plattformarna Kabini och Temash, vars genomslag blev begränsat till följd av Intels lansering av Bay Trail inte långt därefter. Nu kavlar AMD upp ärmarna och hoppas på revansch med Beema och Mullins, där det utlovas markant förbättrad energieffektivitet.

Först och främst är processorarkitekturen Puma+, som till skillnad från många spekulationer inte är en ny arkitektur. I själva verket handlar det om Jaguar och samma prestanda som tidigare vid en given klockfrekvens. Puma+ har dock 19 procent lägre strömläckage och får dynamiska klockfrekvenser (Turbo) – en finess AMD av tidsbrist inte hann implementera i Kabini och Temash.

Även grafikdelen förblir densamma, vilket innebär 128 streamprocessorer enligt Graphics Core Next (GCN). Det är istället tal om att strömläckaget reducerats med 38 procent och även här introduceras dynamiska klockfrekvenser, där grafikdelen kan kliva upp till 800 MHz för toppmodellen.

De dynamiska klockfrekvenserna är del av det AMD kallar Skin Temperature Aware Power Management (STAPM), som håller koll på processortemperaturen. Tillhörande är möjligheten att läsa av temperaturen på chassit av enheten, vilket ser till att den inte blir för varm att använda. AMD uppger även att processorn kan avgöra när högre klockfrekvenser behövs eller ej, någonting som gör att värdefull drifttid inte går till spillo.

AMD talar även om förbättringar på annat håll, där minnesbussen på 64-bitar drar 0,5 watt (500 mW) mindre än tidigare och även klarar DDR3-minne med frekvenser på upp till 1 866 MHz. Även den interna kopplingen till skärmen är mer effektiv än den i Kabini och Temash.

Resultatet av optimeringarna sänker strömförbrukningen med upp till 20 procent vid en given belastningstyp, vilket framförallt ska bidra till längre batteritid. Samtidigt låter de dynamiska klockfrekvenserna AMD trissa upp prestandan och sänka det specificerade TDP-värdet från maximala 25 watt till 15 watt för toppmodellen.

Avslutningsvis avslöjar AMD framtidsplanerna för deras mobila produkter, som ska möjliggöra ytterligare förlängd batteritid. Bland de framtida finesserna återfinns integrerad spänningsreglering, förbättrad power-gating och mer finmaskig justering av spänningen i processorns alla delar.

Den sista nyheten är en inbyggd kärna ARM Cortex-A5, som används för att ge tillgång till säkerhetsplattformen Trustzone. Att förlita sig på ARM är enligt AMD en bättre lösning än att ta fram en egen proprietär lösning, då ett väletablerat ekosystem redan finns på plats.

Specifikationer: AMD "Micro" Mullins

Mullins är efterträdaren till Temash, vilket innebär att serien framförallt riktas mot surfplattor och hybrider. I toppen syns A10 Micro-6700T med fyra kärnor i upp till 2,2 GHz, vilket ackompanjeras av maximala 500 MHz för grafikdelen och DDR3L-minne i 1 333 MHz. Toppmodellen följs upp av A4 Micro-6400T med lägre klockfrekvenser och i botten är E1 Micro-6200T med endast två kärnor i upp till 1,4 GHz med stöd för DDR3L-minne i 1 066 MHz.

De fyrkärniga modellerna har TDP-värden på 4,5 watt och instegsvarianten stannar kvar vid 3,95 watt. Intressant är dock att AMD inkluderar Scenario Design Power (SDP), ett mått Intel sedan tidigare använder för att ange en form av genomsnittlig strömförbrukning vid laster som är typiska vid pekskärmsanvändning. Värdet ligger på 2,8 watt för samtliga modeller, vilket kan jämföras mot 2,0–2,2 watt för Intel Bay Trail-T eller 4,5 watt för bolagets strömsnålaste Haswell-processor.

En finess som är exklusiv Mullins är stöd för Instant Go (f.d. Connected Standby), vilket är möjligheten att i vila hämta så kallade push-notifieringar från exempelvis e-post, appar eller sociala medier. En finess som för många är en självklarhet i mobila formfaktorer och surfplattor.

Specifikationer: AMD Beema

Genomgången avrundas av Kabinis ersättare, Beema, som således riktas mot bärbara datorer i instegssegmentet. Huvudnyheten är att TDP-värdet går ned från 25 watt till 15 watt, enligt AMD utan att tumma på prestandan. För toppmodellen kan de fyra kärnorna klockas upp till 2,4 GHz, grafikdelen till 800 MHz och det finns stöd för DDR3L-minne i 1 866 MHz.

Denna följs upp av två fyrkärniga modeller, där de maximala klockfrekvenserna går ned på samtliga punkter. Avslutningsvis finns även en tvåkärnig modell med ytterligare lägre klockfrekvenser, men även ett lägre TDP på 10 watt.

Pris och tillgänglighet

Färdiga designer med Beema och Mullins väntas dröja till slutet av maj eller början på juni. Båda plattformar riktas framförallt mot mobila produkter i instegssegmentet med riktpriser på 599 dollar och nedåt.