Efter sommar och semester ska Intel släppa en ny generation högpresterande processorer för påkostade persondatorer, servrar och arbetsstationer. Det handlar om arkitekturen Haswell-E, som inte bara övertar positionen som den mest påkostade modellserien i sortimentet utan även är först ut med den nya minnesstandarden DDR4.

På Computex i Taiwan ignorerar MSI allt vad sekretessavtal heter och premiärvisar tillhörande moderkort med styrkretsen X99 och sockel LGA 2011-3. Det sistnämnda är extra viktigt eftersom Haswell-E inte fungerar med befintliga modeller för dagens sockel LGA 2011 utan kräver ett moderkortsbyte.

Förklaringen till detta är att plattformen går över till att använda minnesstandarden DDR4. Detta ska ge lägre strömförbrukning, högre bandbredd och möjligheten att använda minnesmoduler på 32 GB eller mer. Inledningsvis gäller fyra kanaler i upp till 2 133 MHz.

Ytterligare en nyhet är inom en inte allt för avlägsen framtid inkommer moderkort med nya USB 3.1. Även om versionsnumret inte antyder om några större förändringar handlar det om en dubbelt så hög bandbredd som föregångaren; 10 gigabit per sekund och åtminstone i teorin lika höga överföringshastigheter som Intel Thunderbolt.

Högre bandbredd är dock inte den enda höjdpunkten. Nya USB 3.1 Superspeed är fullt bakåtkompatibel med dagens USB 3.0 och 2.0, inklusive kablar och kontaktdon. Detta ska underlätta övergången till den nya standarden och göra det så gott som transparent för slutanvändaren.

Mer av Intel Haswell-E och USB 3.1 framåt höstkanten, alltså.

Alla artiklar från Computex 2014