Valves satsning på det egna operativsystemet Steam OS öppnar upp för mer än traditionella speldatorer. Det övergripande syftet är att ta upp kampen mot spelkonsoler i vardagsrummen, men det finns fler områden där PC-spelen ännu inte fått fotfäste. Ett av dessa är i handhållna enheter för jackfickan.

I samband med spelmässan E3 släpptes en kort "teaser" på den handhållna spelkonsolen Steamboy. Precis som namnet antyder baseras den på just Steam OS, men det är inte Valve som står bakom projektet. Istället är det hela ett initiativ från fristående och än så länge hemlighetsfulla utvecklare.

Steamboy innehåller en fyrkärnig processor med 4 GB primärminne och 32 GB integrerad lagring. Skärmen, som mäter 5 tum med bildförhållandet 16:9, omges av två cirkelformade styrplattor, åtta knappar och fyra avtryckare i samma konfiguration som Valves egna spelkontroller Steam Controller.

Även om det med all sannolikhet inte finns kraft nog för de tyngsta PC-spelen finns redan gott om titlar som skulle passa bra på en handhållen spelkonsol, exempelvis strategispel och indie-utvecklade plattformare. Samtidigt finns möjligheten att strömma mer krävande spel från en vanlig speldator.

Löftet är att Steamboy ska hitta ut på marknaden någon gång 2015.

Källa: Escapist.