Lanseringen av Haswell-E markerade startskottet för den nya minnesstandarden DDR4, som på sikt kommer ersätta DDR3. Vid övergången från DDR2 till DDR3 fanns stöd för båda minnesstandarder i Intels styrkretsar, när minneskontrollern ännu inte blivit integrerad i processorn, och det var upp till moderkortstillverkare vilken typ av moduler deras modeller skulle stödja.

Under nästa år lanseras arkitekturen Skylake, som tar DDR4 till den breda massan. SweClockers har sedan tidigare rapporterat att Skylake kommer stödja både DDR3 och DDR4, men nu framgår att tillverkare inte nödvändigtvis kommer tvingas välja mellan det ena eller det andra.

För att säkerställa en smidig övergång där priser och lagerhållning mellan de båda standarderna kan avvägas planerar Intel Universal DIMM – Unidimm. Det handlar om en typ av minnesmodul utanför JEDEC-standarden, med stöd för minneskretsar baserade på antingen DDR3 eller DDR4.

Den nya modultypen kommer med 260 pinnar och liknar DDR4 SO-DIMM, som kommer användas för bärbara datorer och de allra minsta stationära. Det här antyder om att Unidimm framförallt är tänkt för att underlätta lagerhållningen för datortillverkare, snarare än att standarden ska hitta ut i konsumentleden.

Kingston och Micron (Crucial) har redan åtagit sig att leverera minnesmoduler enligt Intel Unidimm. I bottenskiktet kommer DDR3-varianter i 1 866 MHz och för DDR4 gäller 2 667 MHz, vilket även blir den standardfrekvens som stöds av Skylake. Det ska även komma mer påkostad varianter klockade till 2 133 respektive 2 993 MHz.

Intel Skylake lanseras någon gång i mitten av 2015.

Källa: Techpowerup.