Kraven på säkerhet ökar inte bara på den vida webben utan även lokalt. För de allra flesta är kryptering ett fullt tillräckligt skydd, men för andra som har hand om affärshemligheter eller jobbar för myndigheter krävs mer därutöver – till exempel en självförstöringsmekanism om enheten faller i orätta händer.

För den här typen av klienter erbjuder Securedrives SSD-enheten Autothysis128t, som utöver kryptering och tvåstegsautentisering även kan göra enheten obrukbar. Detta genom en inbyggd mekanism som fysiskt förstör NAND-kretsarna som lagrar all data, vilket gör det så gott som omöjligt att få ut någon information.

Mekanismen kan konfigureras för att aktiveras på flera sätt, där två alternativ är när någon försöker att fysiskt manipulera enheten eller om SATA-kopplingen störs. Därtill finns inbyggt GSM och batteri, vilket gör det möjligt att skicka ett SMS och på så vis förstöra enheten på distans. En annan möjlighet är att mekanismen triggas när batteriet tar slut.

Utöver huvudnumret handlar det inte om några världsomvälvande specifikationer. Enheten använder det numera förlegade gränssnittet SATA 3,0 Gbps och klarar av läs- och skrivhastigheter på uppemot 127 MB/s respektive 120 MB/s, med hantering av slumpmässig data på 20 000 IOPS vid både läsningar och skrivningar.

Securedrives Autothysis128t kommer i kapaciteten 128 GB och är inte helt oväntat en riktigt dyr pjäs på 1 207 brittiska pund, motsvarande cirka 12 000 kronor.