Epic Games fortsätter att utveckla spelmotorn Unreal Engine i en rasande takt. För några månader sedan släpptes version 4.4, som markerar starten på generation DirectX 12, och nu presenteras en testversion av kommande 4.5. En av nyheterna är mjukare skuggor tack vare strålspårning (eng. ray tracing).

I kommande Unreal Engine 4.5 tillkommer ett antal uppmärksammade finesser. Först och främst ingår förbättrade skuggor med Ray Traced Distance Field Soft Shadows. Till skillnad från traditionell shadow mapping kan detta skapa mjuka övergångar och konturer som blir mer diffusa utefter skuggans längd, precis som i verkligheten.

Dessutom passar utvecklarna på att underlätta användningen av Screen-space Subsurface Scattering, som gör det möjligt att skapa realistiska semitransparenta material, exempelvis hud, marmor och löv. I bildspelet ovan demonstreras detta med jämförande renderingar av ett mänskligt ansikte.

Sist men inte minst blir det även animation retargeting, som gör det möjligt att enkelt anpassa animationer för olika typer av karaktärer, strömmande texturer samt dynamiska skuggor på mobila enheter. Totalt levererar Unreal Engine 4.5 Preview cirka 40 olika nyheter och förbättringar.