Utvecklarna bakom populära mediacentret XBMC meddelade i slutet av sommaren att mjukvaran byter namn till Kodi. Sedan dess har uppdateringarna duggat tätt, och nu är det dags för första skarpa versionen under den nya beteckningen.

Kodi 14 "Helix" efterträder XBMC 13 "Gotham" och bjuder på flera nyheter. En av de större är en uppdatering av programbiblioteket FFMPEG, något som bland annat ger stöd för video komprimerad med H.265/HEVC och VP9. Nackdelen är dock att all avkodning sker i mjukvara, vilket innebär att svagare datorsystem sannolikt kommer få problem.

Andra nyheter är ett förbättrat videobibliotek med högre prestanda vid indexering, utökat stöd för uppspelning via UPnP samt förbättrad funktion med Android och IOS. Utvecklarna passar även på att lösa en hel del efterhängsna problem med ljuduppspelning under Windows, Linux och OS X.

Kodi 14.0 "Helix" finns att ladda ned via officiella webbplatsen. Användare av äldre XBMC rekommenderas av utvecklarna att säkerhetskopiera sitt bibliotek före uppdatering.