Mobilbranschen verkar vara rörande överens om att befintliga Qi inte har vad som krävs för göra trådlös batteriladdning till något för det stora flertalet. Istället utvecklas nu flera nya alternativ, där den flexibla laddstandarden Rezence ser ut att segla upp som den starkaste kandidaten. Inte minst tack vare uppbackning från jättar som Intel, Qualcomm och Samsung.

Medan Qi skippar sladden med hjälp av induktion och Rezence tar snurr av magnetisk resonans ser Microsofts forskningsavdelning en framtid i någonting helt annat. Vad forskarna istället föreslår är att ladda batteriet med laser.

I grund och botten används samma princip som i vanliga solpaneler. Telefonen utrustas med fotovoltaiska celler och omvandlar energi som överförs av den fokuserade laserstrålen. Laddaren, eller ljuskällan, är däremot en helt annan varelse och använder en målsökande kamera för att automatiskt upptäcka och därefter pricka in törstiga telefoner på avstånd.

För att låta telefonen kommunicera med ljuskällan och exempelvis be om laddning eller markera när batteriet är fullt används något så enkelt som blinkningar. Systemet innehåller även en säkerhetsmekanism som släcker lasern om strålen av någon anledning bryts. Är laser för läskigt kan samma teknik dessutom användas med osynligt infrarött ljus.

Källa: Winbeta.