Under 2014 började de ständigt växande smarta telefonerna på allvar konkurrera mot surfplattorna, någonting som fått tillverkare att överväga skärmstorlekar över tio tum. På den bärbara marknaden sker en motsatt trend, där kategorin Ultrabook gjorde 15,6-tumsskärmar mindre populära till förmån för 13,3 tum.

När surfplattorna nu närmar sig bärbara storleksmässigt skiftar Intel med partner satsningarna till storleksklassen 12,5 tum, som flera tillverkare redan omfamnat på bekostnad av 11,6 tum. Det är inte heller helt osannolikt att även 13,3-tummarna på sikt stryker på foten till förmån för den idag ovanliga mellanklassen, som anses optimal för hybriddatorer.

Bland exempel på hybrider i 12,5-tumsklassen finns Dell XPS 12, Lenovo Thinkpad Yoga och annalkande Asus Transformer Book T300 Chi. Även Apples nästa stora revision av Macbook Air får av allt att döma en liknande skärm, någonting som kan tänkas driva på övergången.

För hybrider med sagda storleksklass siktar Intel på att möjliggöra modeller för under 399 dollar med Atom-, Celeron och Pentium-processorer. Förutom dessa söker processorjätten att driva ned priserna på mer potenta lösningar huserande bolagets Core M-processorer, där förhoppningen är prislappar under 699 dollar eller motsvarande cirka 7 000 kronor inklusive moms.

Källa: Digitimes.