Tävlingsinriktat konsol- och datorspelande eller e-sport är inte längre reserverat för de redan invigda utan räknas nu till idrotterna med absolut flest utövare i världen. Samtidigt växer evenemangen med fler åskådare och större prissummor, där de olika internationella turneringarna beräknas ha delat ut inte mindre än 240 miljoner kronor i vinstpengar under 2014.

Som första skola i Sverige väljer nu Arlandagymnasiet i Sigtuna att starta en specialinriktad e-sportutbildning. Sedan 2011 erbjuds idrottsutbildningar och e-sporten kommer nu att likställas med de andra idrotterna, exempelvis simning och handboll. Den som siktar på att bli professionell e-sportare ska således få samma möjlighet att satsa på karriären som en elev som vill bli elitsimmare.

– Skolvärlden måste rent generellt bli bättre på att utbilda elever till den samtid där vi befinner oss, detta är ett bra bevis på just detta, säger Ibrahim Khalifa (S) som är ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun.

Målet är att skapa en utbildning som uppnår en balans mellan fysisk och mental träning. Programmet kommer således inte enbart att handla om själva spelandet, utan "minst lika mycket" om att lägga en grund och skapa rätt förutsättningar för att lyckas inom sporten.

I pressmeddelandet skriver skolan att forskning visar att spelande ungdomar utvecklar sina kognitiva förmågor, förbättrar minnet och blir bättre problemlösare. För att bli riktigt bra krävs dessutom god fysik för att klara av att behålla koncentrationen under långa perioder av stress.

Fullt utbyggt kommer e-sportinriktningen att bestå av fyra lektioner i veckan på 115 minuter vardera. Under det första året avgränsas dock undervisningen till tre lektioner i veckan. Inledningsvis erbjuds 5–7 platser per år med start läsåret 2015–2016. Planen är att detta ska öka till totalt 25-30 elever över tre årskurser i samband med läsåret 2017–2018.

Uppdatering

Uppmärksamma medlemmar påpekar att Arlandagymnasiet inte är ensamma om att starta ett särskilt e-sportprogram. Även Voxnadalens gymnasium i Ovanåker kommun drar igång en satsning på e-sport till läsåret 2015–2016.