Det väldiga intresset för virtual reality ser inte ut att svalna. Tvärtom pekar mycket mot att de flesta mobiljättar arbetar på någon form av VR-glasögon. Efter Samsungs första staplande steg ut på arenan med Gear VR sällar sig ärkerivalen LG till den ständigt växande skaran aktörer med sikte på den virtuella verkligheten.

Unlike other head-mounted VR devices that are designed with their own processors and displays, VR for G3 takes advantage of the visual and sound capabilities of G3 to offer a ­­lighter and more convenient solution.

I ett pressmeddelande tillkännages att telefonen LG G3 nu kommer att få sällskap av ett par tillhörande VR-glasögon, vilka ingår helt utan extra kostnad. Modellen kallas för VR for G3 och är i praktiken en variant av Google Cardboard, dock inte i form av en hopvikbar pappskiva utan i det mer beständiga materialet plast.

Till skillnad från exempelvis Oculus Rift saknas allt vad avancerad elektronik heter. Istället handlar det om en enkel telefonhållare med optik, där telefonen bistår med allt från högupplöst skärm till kamera, sensorer och beräkningskraft. På så vis kan också kostnaden hållas till ett absolut minimum.

Genom att luta sig mot konceptet Google Cardboard behöver LG varken utveckla glasögon eller mjukvara utan kan dra nytta av det redan befintliga ekosystemet med hundratals appar och annan mjukvara. Det ger också tillfälle att ta temperaturen på konsumenternas intresse för virtuell verklighet och undersöka huruvida enkla hållare är rätt recept för att ta tekniken till den stora massan.

LG G3 med VR for G3 ska dyka upp på "utvalda marknader" inom den närmaste månaden. Till SweClockers uppger dock den koreanska mobiljätten att det för tillfället inte finns några direkta planer på att sälja telefonen med tillhörande VR-glasögon på den svenska marknaden, men tillägger att det inte är uteslutet att denna strategi kan komma att ändras.