På mobilmässan Mobile World Congress i Barcelona går startskottet för Samsungs nya flaggskeppstelefoner Galaxy S6 och det välvda syskonet Galaxy S6 Edge. Nykomlingarna får sällskap av en uppdaterad version av glasögonen Gear VR, där Samsung inte enbart gör plats för de nya telefonerna utan även passar på att införa en och annan nyhet.

Specifikationer

Gear VR (S6)

Gear VR (Note 4)

Kompatibilitet

Galaxy S6
Galaxy S6 Edge
2560 × 1440 px, 577 ppi

Galaxy Note 4
2560 × 1440 px, 515 ppi

Mått

196 x 107,9 x 82,9 mm

98 x 116 x 90 mm

Sensorer

Acceleration
Gyro
Närhet (glasögon på/av)

Acceleration
Gyro
Magnetism
Närhet (glasögon på/av)

Synfält

96 grader

96 grader

IPD-avstånd

54 – 70 mm

55 – 71 mm

Anslutningar

Micro USB till telefon
Extern strömförsörjning

Micro USB till telefon

Färg

Frostvit

Frostvit

Övrigt

Utbytbar vaddering
Fodral
Linsduk

Micro SD-kort med VR-material

Samsung talar visserligen inte om hur den senaste varianten av Gear VR fungerar tillsammans med de välvda skärmkanterna i Galaxy S6 Edge, men publicerar nu de fullständiga specifikationerna. Tack vare de mindre skrymmande telefonerna krymper glasögonen med cirka 15 procent och blir sannolikt även lättare.

En annan nyhet är att Gear VR för Galaxy S6 är förberedd för att anslutas till en extern strömkälla, det vill säga en passande strömadapter. Detta till skillnad från motsvarigheten till Note 4, som är helt beroende av telefonens batteri och därmed kan tvinga användaren att avbryta för laddning.

Något minneskort med VR-anpassat demomaterial medföljer inte till följd av att Galaxy S6-serien saknar kortläsare. Däremot ingår utbytbar vaddering, ett enkelt fodral och slutligen en linsduk för rengöring av optiken.

Samsung uppger inte när Gear VR "Innovator Edition" för Galaxy S6 och Galaxy S6 Edge ska hitta till butikshyllorna. De flesta räknar dock med att säljstarten äger rum i samband med de tillhörande telefonerna en bit in i april månad.