När Nvidia lanserade grafikkorten Geforce GTX 970 och GTX 980 var en av nyheterna stöd för videogränssnittet HDMI 2.0, som gör det möjligt att driva skärmar i 4K UHD med 60 Hz uppdateringsfrekvens via det väletablerade kontaktdonet. Det här är en finess många förutsatt skulle finnas i AMD:s senaste Radeon-familj, någonting som nu visar sig inte bli fallet.

Hos den brittiska återförsäljaren Overclockers UK berättar en representant för AMD att grafikprocessorn Fiji, som kommer användas i Radeon R9 Fury X, R9 Fury, R9 Nano och en modell med dubbla grafikprocessorer, saknar stöd för gränssnittet. AMD rekommenderar istället Displayport 1.2a för att driva 4K-upplösning i 60 Hz.

Medan merparten 4K UHD-skärmar för datorer har tillgång till Displayport gäller inte detsamma tv-apparater, där HDMI fortfarande är en dominerande standard. Med andra ord betyder det att tv-apparater i upplösningen tillsammans med AMD:s grafikkort begränsas till 30 Hz, vilket kan tyckas går stick i stäv med att bolaget slog på stora trumman för just vardagsrummen med de nya grafikkorten.

Det första grafikkortet med Fiji lanseras den 24 juni under alias Radeon R9 Fury X och följs kort därefter upp av Radeon R9 Fury den 14 juli.