Varför finns inga skärmar med 4K UHD-upplösning och 120 Hz? Det är en fråga som redan besvarats i en guide på SweClockers, men det finns en lösning i form av nya typer av anslutningar. Nu aviserar AMD att bland annat detta är en av flera nya finesser i nästa generations grafikkretsar – Arctic Islands.

Under 2016 kommer AMD släppa två nya grafikprocessorer och dessa får stöd för såväl HDMI 2.0 som Displayport 1.3. För datoranvändare är den sistnämnda den stora nyheten, då bandbredden kliver upp från 17,28 gigabit per sekund (Gbps) för Displayport 1.2 till hela 32,4 Gbps.

Övergången öppnar för både högre upplösningar och uppdateringsfrekvenser. Här är den kanske mest efterlängtade nyheten att en Displayport 1.3-anslutning räcker för att driva en 4K UHD-skärm i hela 120 Hz – utan kompressioner. Därtill kan lägre upplösningar drivas i ännu högre uppdateringsfrekvenser, samt att 5K-skärmar kan drivas med en kabel, istället för två, i 60 Hz.

Anslutningen HDMI 2.0 återfinns redan hos Nvidia och nästa generation även hos AMD. Här slår bolaget ett slag för High Dynamic Range (HDR), en teknik för att lokalt och selektivt öka ljusstyrkan på skärmpanelen för att åstadkomma ett större dynamiskt färgomfång. Finessen finns redan i tv-apparater, men nu vill AMD även se att den introduceras i spel och datorskärmar.