I takt med att SSD-enheter blivit billigare har de också blivit ett allt mer hållbart alternativ till traditionella mekaniska hårddiskar. Detta har lett till att de idag används i allt fler enheter, där allt ifrån från bärbara datorer till smarta telefoner bestyckas med flashbaserat lagringsminne.

Nu rapporterar DRAMExchange att detta kan komma att få konsekvenser för flashbaserade minnesmoduler, som väntas bli dyrare framöver. Detta beror dels på den ökade efterfrågan av SSD-enheter, vilket har lett till ett underskott av NAND-minnen.

Även Samsungs debacle kring Note 7 tillskrivs en del av ansvaret, då det innebar att minst hundra miljoner gigabyte NAND-minne försvann från marknaden. Samsung är dock de enda som haft en relativt smärtfri övergång till 3D V-NAND, något som många andra tillverkare haft problem med, vilket gjort att de fått förlita sig ännu mer på traditionellt 2D NAND.

Enligt Tom's Hardware kan även en prisökning av mekaniska hårddiskar vara nära. Detta då efterfrågan på dessa ökat ovanligt mycket, något som många tillverkare ännu inte hunnit anpassa sig till efter dålig försäljning under en lång tid.

Minnesbristen tros hålla i sig ända till slutet av nästa år, då många tillverkares lager av NAND-minnen börjat sina. För tillverkare av NAND har detta haft en positiv påverkan och har enligt DRAMExchange ökat omsättningen med nästan 20 procent. För konsumenter förutspår dock analytiker en prisökning på mellan 20 och 25 procent för SSD-enheter.